Middelburg Dronk

Cikardie

Een hotel annex koffiehuis dat tussen 1850 en 1881 was gelegen aan de Dam in Middelburg - opvolger van Het Gorinchemse Veerhuis en voorloper L'Union d'Or.

Geschiedenis

1864
J.E. Cikardie

In 1852 verhuizen Jan Cikardie en Johanna Vos hun logement Het Gorinchemse Veerhuis van Dam N 1 naar Dwarskaai G 100 - Cikardie zat eerder in speelhuis De Gouden Kan. Wanneer ook zijn tweede vrouw overlijdt, trouwt Jan voor een derde maal met Adriana Philippus.

1870
A. Philippus en J.B. Fraigneux

Jan Cikardie overlijdt in 1870 (zeeuwengezocht [1]) en zijn weduwe zet de zaak voort tot 1876 - in 1876 hertrouwt ze met J.B. Fraigneux (zeeuwengezocht [2]).

1881
J.B. de Zeeuw

Fraigneux blijft tot 1881 in hotel Cikardie, in dat jaar neemt J.B. de Zeeuw de zaak over. Hij houdt de naam tot 1888, vanaf dan heet de zaak l'Union d'Or - later zal de zaak ook nog de naam Duitsche Bierhalle dragen. J.B. de Zeeuw zat ook in Belge, Rotterdam en Rotterdamsch Koffijhuis.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Cikardie/fotos


Naamgeving

Vernoemd naar de eigenaar.

Bijzonderheden

  • Beschrijving bij de foto uit de Beeldbank: "Links Dambrug en Oost-Indisch Huis, foto genomen voor de bouw van het dok in 1876, oorlogsschip; hoek Dwarskaai bij Dambrug, rechts Hotel Cikardie.
  • In sommige uitingen werd het adres G100 ook wel gesitueerd als Dwarskaai of Dwarskade. G101-102 werd later Dwarskaai 2.

Mooie verhalen

Johannes Emanuel Cikardie wordt geboren als onecht kind van een militair in Franse dienst en een Zeeuwse uit Middelburgs Ambacht. Bijna een jaar na zijn geboorte treden zijn ouders, Andreas Cikardie (Sicardij, geboren te Brussel omstreeks 1774) en Maria Maldegem (Middelburg omstreeks 1775-Middelburg 1 januari 1854), in het huwelijk. Jans vader werkt als ‘oppasser’ in het militair hospitaal te Middelburg. Jan is circa 1.60 meter lang, heeft zwart haar, bruine ogen, een rond gezicht, een hoog voorhoofd, een spitse neus, een ronde kin en blozende wangen. Hij beweegt zich soepel, heeft een vlotte babbel en is zelfverzekerd.

Diefstal en mishandeling

Jan Cikardie belandt voor het eerst langdurig in de gevangenis wegens diefstallen die hij pleegt als inwonende knecht in ‘Het Nieuwe Logement’ in Zierikzee. De eerste diefstal betreft koopwaren van een Rotterdamse koopvrouw, de tweede het gouden sigarenpijpje van de griffier van de rechtbank van Zierikzee. Jan wordt in maart 1824 veroordeeld tot een half uur te pronkstelling op het schavot en vijf jaar rasphuis. In het jaar waarin hij vrij komt, trouwt hij met de veel oudere Zierikzeese weduwe Baaltje van der Os, ‘kasteleinester’. Jan is 27 en Baaltje 51. Samen met haar leidt hij het speelhuis ‘De Gouden Kan’ in Middelburg. Als hij bij een ruzie tussen beschonken cafébezoekers een gerechtsdienaar sommeert de ruziemakers naar buiten te brengen, gaat het fout. De man weigert, maakt Jan uit voor ex-bajesklant, waarop Jan de gerechtsdienaar naar de keel vliegt en hem bijna wurgt. Zes maanden gevangenisstraf, oordeelt de rechter.

Hotel Cikardie

Baaltje wordt niet oud. Jan hertrouwt met Johanna Vos (Zierikzee 27 januari 1814), een 20-jarige wees uit Zierikzee. Samen met Johanna leidt hij het ‘Het Gorinchemse Veerhuis’ in Middelburg. Dit logement is gevestigd aan de noordzijde van de Dam op de hoek van de Schuitvlotstraat bij de Dambrug. In 1852 verhuist het logement naar de Dam zuidzijde, naar een groot pand met zestien logeerkamers. De zaken gaan goed. Het logement wordt druk bezocht door rondreizende handelaren. Jan houdt er zelf ook allerlei handeltjes op na en noemt zich scheepsmakelaar. Na het overlijden van zijn tweede vrouw op 8 oktober 1859 hertrouwt Jan opnieuw. Hij is dan 60, zijn bruid, Adriana Catharina Philippus uit Delfshaven, 36. Jan Cikardie overlijdt op 70-jarige leeftijd. De 51-jarige Adriana Catharina hertrouwt op 2 februari 1876 met de 28 jaar jonge weduwnaar Jean Baptiste Fraigneux, reiziger uit Brussel. Deze wordt logementeigenaar van ‘Het Gorinchemse Veerhuis’ en verandert de naam van het logement in ‘Hotel Cikardie’. (deze tekst is integraal overgenomen uit de catalogus bij de tentoonstelling 'Akten van lief & leed' in het Zeeuws Archief - de tentoonstelling loopt nog tot januari 2012; een aanrader!)

Externe links

Bronnen