Middelburg Dronk

Clubhuis Zeelandia Middelburg

 

Clubhuis Zeelandia Middelburg

M.H. Boassonlaan 6
Middelburg

0118-628774
info@zeelandiamiddelburg.nl
Website
Facebook
Twitter

 

Het Clubhuis van de voetbalvereniging ZeelandiaMiddelburg, sinds 2002 gevestigd aan de M.H. Boassonlaan 6 te Middelburg. Zie ook Clubhuis Zeelandia, Kantine Nadorstweg en Clubhuis Middelburg.

Geschiedenis

2002
Zeelandia Middelburg

In augustus 2002 wordt het nieuwe clubhuis van voetbalvereniging Zeelandia Middelburg in gebruik genomen aan de M.H. Boassonlaan 6 in Middelburg. Het oude clubhuis lag aan de Nadorstweg bij sportcomplex Nadorst en het nieuwe ligt in het nieuwe sportpark Veerse Poort. De club is een fusie van de verenigingen Middelburg en Zeelandia. Ook Zeelandia had een eigen clubhuis aan de Nadorstweg. In 2000 splitste een groep voetballers zich af van de club, om verder te gaan onder de naam MZVC. Die club heeft een eigen clubhuis, naast dat van Zeelandia Middelburg, op M.H. Boassonlaan 4.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Clubhuis_Zeelandia_Middelburg/fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Over de geschiedenis van de club, van de website van Zeelandia Middelburg:

Oprichting

De oprichting van Zeelandia en Middelburg kent een bijzonder verhaal. Voordat Zeelandia op 1 maart 1910 werd opgericht, bestond er namelijk al een Middelburgse vereniging onder deze naam. Ruim 110 jaar geleden werd er in Middelburg gevoetbald door de clubs m.v.v. Zeelandia en m.v.v. Olympia. Door een groep jonge aanhangers van Zeelandia werd daarnaast precies honderd jaar geleden de club Klein Zeelandia opgericht. Zij voetbalden in de Middelburgse straten en op het Molenwater. Het oude Zeelandia ging in 1916 samen met Olympia op in een nieuwe vereniging, genaamd M.V.& A.V. Middelburg. Olympia speelde namelijk op hoog niveau, maar had geen veld, terwijl Zeelandia wel een veld had, maar weinig niveau. Een fusie was een logisch gevolg. Een aantal oud-Zeelandianen verliet de club en sloot zich aan bij hun aanhangers van Klein Zeelandia, dat de clubnaam van hun helden meteen in ere herstelde. Klein Zeelandia ging door als M.V.& A.V Zeelandia. Die afkorting stond voor Middelburgse Voetbal & Atletiekvereniging.

Het Molenwater, de meelfabriek en de Nadorst

Zowel Zeelandia als Middelburg konden in de beginjaren niet beschikken over een échte accommodatie. Zeelandia speelde op het Molenwater. Een allemansplaats. Wie het eerst kwam, kon zich het beste plekje toe-eigenen. Middelburg voetbalde op het terrein achter de oude meelfabriek aan de Kleverskerkseweg. Spelers kleedden zich om in Hotel du Commerce. Later kwamen er wel twee ruimtes die voor kleedkamers door moesten gaan, maar voor een verfrissing moest men wel even met een teiltje water langs de regenton. In 1921 verhuisde Zeelandia naar gemeentelijk sportpark de Nadorst. Middelburg volgde na de oorlog. Beide verenigingen leefden naast elkaar tot de verhuizing naar sportpark de Veerse Poort.

Sportief

Middelburg speelde tot aan de jaren '80 in de eerst klasse. Aanvankelijk in de top van het Nederlandse voetbal en na de invoering van het betaalde voetbal in de hoogste klasse van het amateurvoetbal. In de jaren 1965 tot 1969 maakte de ploeg furore door drie keer in vier jaar landskampioen van de amateurs te worden. Trainer Piet Lindenberg beschikte met spelers als de gebroeders Groenewegen, Anton Schoenmakers, Arie Delmotte, Bert Pentury en Dick van Westen over een team van stylisten en harde werkers. Het elftal werd in de pers beschreven als het Ajax van de amateurs. Zeelandia schommelde in de jaren '60 tot en met '90 in de 4e klasse KNVB en in de eerste klasse, afdeling Zeeland. Het kampioenschap van zowel het eerste, tweede, als derde elftal in het jaar van het 60-jarig jubileum was aanleiding voor een geweldig feest.

Roerige tijden

Tussen Zeelandia en Middelburg is van jongs af aan een sterke rivaliteit geweest. Zeelandia werd getypeerd als een volkse club voor arbeiders. Middelburg had een stempel van ambtenarenclub. Begin jaren '90 zochten beide verenigingen de eerste toenadering met de invoer van een gezamenlijk Nadorstoverleg. Dit resulteerde onder meer in een facelift van het complex, waarbij een complete lichtinstallatie door beide clubs bekostigd en aangelegd werd. De jaren '90 staan voor beide clubs ook symbool voor roerige tijden. Het is een periode van financiële problemen, bestuurlijk gerommel en interne verdeeldheid. Het heeft ongetwijfeld zijn invloed gehad op de nog sterkere toenadering die beide clubs tot elkaar zochten. Het besef drong door dat de handen ineen moesten worden geslagen om te kunnen overleven.

Samen

Op 22 juni 2001 fuseerden Zeelandia en Middelburg. Met de verhuizing van de Nadorst naar sportpark de Veerse Poort werd niet alleen afscheid genomen van een prachtige nostalgisch sportpark, maar ook van twee bijzondere rivalen uit de Zeeuwse voetbalhistorie. Het was tevens het startsein voor een prachtig avontuur, dat vanaf de eerste dag met geweldig veel enthousiasme en eendracht is opgepakt. Het maakt van Zeelandia Middelburg een gezellige familieclub die het verleden koestert en met liefde naar de toekomst kijkt.

Externe links

Bronnen