Middelburg Dronk

Dampoort

 

Dampoort

Nederstraat 24
4332 AZ Middelburg

 

Een bekend bruin volkscafé dat tussen 1890 en 2000 achtereenvolgens gevestigd was aan het Oud Arnemuids Voetpad T 71, Nederstraat O 222 en, na W.O. II, Nederstraat 24. De zaak werd opgevolgd door 't Zonnetje. Die zaak werd in 2010 verkocht. In 2014 werd het -kortstondig- Pension Brasserie Port de Plaisance. Sinds de zomer van 2014 staat het pand weer leeg.

Geschiedenis

1890
J. Schulpzand en J. Joosse

In 1890 vraag Johannes Schulpzand een vergunning voor zijn zaak aan het oude Arnemuidsche pad T 71. Als hij in 1892 moet gaan zitten (zeeuwengezocht [1]) neemt Jakob Joosse de herberg met biljart en kruidenierswinkel daarnaast over - hij staat op het adres in ieder geval van 1895 tot 1900 geregistreerd als herbergier en winkelier (zeeuwengezocht [2]).

1923
J.C. Sinke

Met ingang van 1 oktober 1923 nam Johannes Cornelis Sinke (zeeuwengezocht [3]) Dampoort over van Joosse, die 31 jaar in de zaak had gezeten. Nieuwe eigenaar Sinke kiest ook voor een nieuwe locatie - zoals de advertentie in de Middelburgsche Courant ook aangeeft - namelijk Nederstraat O 222 - op deze locatie zaten eerder Van Hessel en De Jong en later vestigde zich Het Princenjagt in het pand.

1930
A. Joosse

In 1930 neemt A. Joosse de zaak over en die verhuist het café wellicht weer terug naar zijn oude locatie, want hij staat in 1940 nog ingeschreven als caféhouder (zeeuwengezocht [4]) op het adres Oud Arnemuidsch Voetpad 7. Het café had in die tijd de bijnaam 'Ries Joosse' - Joosse zit tot 1949 in de zaak die na oorlog inmiddels is verhuisd naar het adres Nederstraat 24.

1949
Piet de Koning

Piet de Koning volgt in 1949 Joosse op en blijft in Dampoort tot 1958.

1958
E. van Meel

In december 1958 neemt E. van Meel de zaak over van Piet de Koning - hij vertrekt 2 jaar later.

1960
J.H.V. van Loon

Huib van Loon is per 1 oktober 1960 de nieuwe eigenaar van Dampoort. Hij blijft lang in de zaak die hij in 1972 grondig verbouwt - hij vertrekt in 1975.

1975
Dick Vermaas

Op 11 april 1975 heropenen Dick en Corrie Vermaas café Dampoort - zij exploiteren de zaak drie jaar. .

1978
Jan van Es

Jan van Es neemt de zaak in 1978 over. Hij verkoopt het café in 1983 aan Jaap en Lies Schuilwerve

1983
Jaap Schuilwerve en Lies Schuilwerve

Jaap en Lies Schuilwerve nemen Dampoort in 1984. In 1992 vieren de grootouders van Lies Schuilwerve hun 60-jarige bruiloft in het café. De laatste advertentie van Jaap en Lies dateert uit februari 1998 - wellicht nam Robbie Tienpond de zaak in dat jaar over.

1999
Rene van Hilst

Rene van Hilst (voorheen Hart van Middelburg, later De Groene Papagaay neemt het café in 1999 over van Jaap en Lies. Hij draagt de zaak na enkele maanden echter al over aan iemand anders, die er ook niet al te lang in zat.

2001
Jose Tienpond en Davy de Gast

José de Gast (meisjesnaam Tienpond) was 15 jaar lang uitbaatster van café Kanaalzicht. In augustus 2001 nam zij Dampoort over van haar broer Robbie Tienpond. De zaak werd na een paar jaar weer doorverkocht. In 2006 vestigde café-pension 't Zonnetje zich in het pand. Jose en Davy exploiteren sinds 2009 café De Koning aan de Turfkaai.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Dampoort/fotos


Naamgeving

Vernoemd naar de oude stadspoort 'Dampoort' die pal naast het café is gelegen.

Bijzonderheden

  • In de jaren '20 was van Vollenhoven's het huismerk bier.
  • Eigenaar Robbie Tienpond komt uit een echte Middelburgse horecafamilie - vader Frits en zussen José en Sonja zaten in Kanaalzicht, Jose later in De Koning en Sonja in De Schuur

Mooie verhalen

Schuilen bij Schuilwerve (Rob 24 juni 2016)

Café Dampoort aan de Nederstraat 24 in Middelburg was een café waar het door de jaren heen goed toeven was. Men kon er vanaf begin ’50 terecht voor een versnapering en in die tijd was het er vaak feest. De foto’s op www.middelburgdronk.nl getuigen van het feestelijke verleden van Dampoort. Het café ontleent zijn naam aan de gelijknamige poort. De resten hiervan zijn nog steeds zichtbaar wanneer je de Dampoorstraat in gaat. Er hebben diverse eigenaren in de zaak gezeten, maar ik wil me richten op één eigenaar, namelijk Jaap Schuilwerve. Jaap zat samen met echtgenote Lies in de jaren ’80 in Dampoort waar ik weleens schuilde en een pilsje nam.

In die zelfde jaren ’80 leerde ik in de Reutel de gebroeders Adrie en Willem Schuilwerve kennen. Ze keken eerst een beetje de kat uit de boom, want wat moest zo’n langharige, opgeschoten jongen in hun stamkroeg. Toen de nieren waren geproefd en mijn stamboom gelicht, lag er niets meer in de weg. Adrie, bijgenaamd Narre, had vaak een grap of een sterk verhaal paraat. Willem, bijgenaamd de Marremot, droeg altijd een pet; ’s zomers een witte.

De interactie tussen de twee broers was prachtig om naar te luisteren. Willem was de aangever en Adrie maakt het af. Beelden van Narre en de Marremot blijven voor altijd in mijn netvlies geëtst. Ik zie ze staand aan de toog voor me, biljartend of een kaartje leggend aan de stamtafel. Aan de muur achter de stamtafel hing het prachtige portret dat Guido Metsers schilderde van ome Jan ‘de Bootsman’ Blom – dit terzijde of beter gezegd erachter.

Willem’s zoon Daniël schreef het fantastische boekje ‘Verhalen rond de Lange Jan 1936-1940”. Er staat een mooi verhaal over zijn vader en oom Adrie in. De gebroeders kwamen vaak in café de Kleine Karsenboom van Arie Zegveld aan de Bree en bleven daar nogal eens hangen. Narre en de Marremot zijn al kroeglopend serieus oud geworden – Adrie werd 89 en Willem 90. Waaruit blijkt dat het helemaal niet ongezond is, om af en toe eens een biertje of borreltje te nemen. Jaap is ook een zoon van Willem en dochter Riet had tevens de horecagenen van haar vader meegekregen. Riet en echtgenoot Puck Brandes zaten eind jaren ’60 in cafetaria Brandes aan de Korte Noordstraat. Op 3 februari 1972 sloeg echter het noodlot toe en overleed Puck op 35-jarige leeftijd. Horecagenen vinden soms hun weg, want Karel’s dochter Kim Brandes werkte een periode bij mijn stamhut Seventy Seven.

Terug naar Jaap en Lies Schuilwerve. Zij vertrekken in 1999 uit Dampoort dat wordt overgenomen door Rene van Hilst. Rene zat eerder in het Hart van Middelburg in de Zusterstraat en later in de Groene Papagaay aan de Lange Viele. In 2001 nemen Davy en José de Gast-Tienpond de zaak over – zij zitten nu in (eet)café de Koning aan de Turfkaai. In 2006 komt pension ’t Zonnetje in het pand, gevolgd door Port de Plaisance en nu is eetcafé Lale er gevestigd. Je kunt er wel schuilen, maar niet meer bij Schuilwerve.

Boodschappen

Uit Sigaar voor rit naar grenspost Putte (PZC)

"Voor boodschappen hoefde moeder Louwerse niet ver te zoeken. In de Nederstraat zaten kruidenier Buijs en slagerij Van Stee, op de hoek van de Rotterdamsekaai was de bakker. Lourus herinnert zich ook nog het groentewinkeltje van Jongepier, de rijwielhandel van Petiet en het café van Pietje de Koning, 'al kwamen wij daar nooit'."

Externe links

Bronnen