Middelburg Dronk

Du Commerce

 
 

Een Grand-hotel dat sinds 1885 is gelegen aan de Loskade P 149 in Middelburg. Du Commerce is een opvolger van Gezelligheid.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Du_Commerce/fotos.


Geschiedenis

1885
J.C. Verseput

J.C. Verseput doopt in 1885 koffiehuis annex hotel Gezelligheid om in Hotel Du Commerce - hij staat van 1888 (zeeuwengezocht [1]) tot en met 1899 (zeeuwengezocht [2]) op het adres Loskade P 149 geregistreerd als logementhouder en koffiehuishouder. Verseput pachtte aanvankelijk een stuk grond van de gemeente Middelburg om er een café te runnen, maar vroeg later een vergunning aan voor het bouwen van een 'Grand-Hotel', in 1893. De vergunning werd verleend en Du Commerce werd omgetoverd tot een Grand Hotel - Verseput vertrekt in 1899 naar Grand Hotel Verseput in de Lange Delft.

1906
A.C. Bijl

A.C. Bijl zit zo'n vier jaar in Du Commerce. In januari 1912 adverteert hij in de Provinciale Drentsche en Asser courant met zijn nieuwe zaak in Hoogeveen, Hotel de La Station. Onderaan de advertentie vermeldt hij dat hij eerder in Du Commerce in Middelburg zat.

1910
M.W. v.d. Garde
1917
A.I.P. van Overbeeke

later St. Jorisdoelen en Le Baron Chassé zijn zoon was P.J. van Overbeeke van het Nederlands Koffiehuis

1936
H.J.U van Waegeningh, J.E.L. van Waegeningh en G.W.M. van Waegeningh

Vanaf 1936 wordt het hotel een echte familieaangelegenheid. H.J.U. van Waegeningh, die ook De Gouden Zon uitbaatte, komt in dat jaar in de zaak en leidt die tot zijn overlijden in 1944. Hij wordt opgevolgd door zijn zoon, J.E.L Waegeningh, die een lange periode tegelijkertijd exploitant van sociëteit De Vergenoeging was. In 1960 stopt hij zowel met de exploitatie van de sociëteit als het leiden van het hotel. Hij wordt opgevolgd door zijn dochter, G.W.M van Waegeningh, die steevast met mejuffrouw wenste te worden aangesproken. Mejuffrouw Van Waegeningh haalt de krant wanneer ze in 1963 het hotel gedurende najaar en winter sluit. Ze geeft hierbij aan dat het geen haalbare kaart is een hotel met 70 bedden gedurende die periode open te houden, zelfs niet met speciale 'minitrips' van de Nederlandse Spoorwegen. In 1975 vindt er een grote verbouwing plaats en opent restaurant De Twee Compagnieën op de benedenverdieping - de ingang is op het adres Stationsstraat 19. L.C. Lagaaij van Suisse wordt in 1979 bedrijfsleider van het hotel, maar dat is slechts voor een korte periode, aangezien mejuffrouw Van Waegeningh het hotel in 1980 verkoopt aan R. Bursian. Drie jaar later haalt ze nogmaals de PZC, wanneer ze een project van SOS-Kinderdorpen in de Hondurese plaats Comoyagua mee helpt opstarten. Ze stelt haar vaardigheden en expertise in dienst van het restaurant 'El Conejo' (het konijn), dat na enige tijd niet alleen in voedsel maar ook arbeid voor de plaatselijke bevolking voorziet.

1979
L.C. Lagaaij
1980
R.Bursian

Robert Bursian is van 1980 tot 1997 eigenaar van Du Commerce.

1997
Chris Luken

In 1997 wordt Chris Luken eigenaar van Du Commerce en hij brengt het onder bij de door hem opgerichte Fletcher Groep Luken is anno 2014 nog steeds eigenaar van het hotel. Chris Luken is ook eigenaar van Hotel Zuiderduin en Club Zuiderduin in Westkapelle

Naamgeving

Ook Goes, Vlissingen en Terneuzen hadden in die tijd logementen/cafés met dezelfde naam.

Bijzonderheden

  • Chris Luken startte in 1995 met de zeer succesvolle Hotelbon.
  • Van de Facebookpagina, 2 december 2016:

Sinds gisteren is Hotel Du Commerce gesloten, en zal ook gesloten blijven tot 1 april 2017, in verband met een grootscheepse renovatie. Dat is goed om te lezen. Het 130 jaar oude hotel kwam de afgelopen jaren regelmatig negatief in het nieuws, wat uiteindelijk zelfs leidde tot een onderzoek van de gemeente Middelburg. De renovatie is hard nodig, al is het ook wel goed om te beseffen dat sommige televisieprogramma's alleen maar uit zijn op sensatie. De CEO van Fletcher, Rob Hermans, zei daar vorige week iets over in een interview met Misset Horeca:

"Wat vindt u van de kritiek dat jullie te weinig investeren in overgenomen hotels? Of het hotel in Middelburg waar een tv-uitzending over is gemaakt omdat het onveilig zou zijn?" "We hebben 74 hotels. Dan is er altijd een hele goede en een wat mindere. En natuurlijk zijn er altijd hotels die aan de beurt zijn om te verbouwen. Hotel Du Commerce, waar dat programma over ging, zit in 130 jaar oud pand. We sluiten – en dat wist die programmamaker – 1 december de deuren voor een grondige verbouwing, alles gaat eruit. Die plannen zijn veel ouder dan dat tv programma, alleen duurt het even voor je alle vergunningen rond hebt."

Mooie verhalen

Een muziekfestival in 1912


Een mooie foto, die Cees van der Waal gisteren deelde in de Facebook groep Middelburg (Zeeland). Maar wel om nieuwsgierig van te worden. 'Concert op de Loskade tijdens het Muziekfestival te Middelburg' stond er alleen bij. Welk muziekfestival zou dat geweest zijn?

Nu weten we het: het gaat om het zogenoemde Muziek- en Zangersfeest op tweede Pinksterdag in 1912. Diverse muziekgezelschappen uit Zeeland kwamen die dag naar de Loskade in Middelburg. Ook per schip vanuit Terneuzen en Borssele, bijvoorbeeld. Het was een drukte van belang die dag, voor Hotel Du Commerce. Later op de dag trok het hele spul via de Markt naar Schutters • Middelburg, dat toen nog Schuttershof heette. Daar ging deze rave avant la lettre vrolijk verder.

Het feest werd overigens georganiseerd door 'Middelburg Vooruit', een beetje de Stichting Evenementen Middelburg van die tijd. Die club was pas in 1911 opgericht. Als we het goed zien waren daar ook ondernemers bij betrokken. Mooi detail is dat er al een evenementenorganisatie bestond: 'Uit het Volk-Voor het Volk'. De mensen van Middelburg Vooruit vonden dat blijkbaar een ingedutte club, die te weinig organiseerde, daarom begonnen ze hun eigen beweging. Een jaar later lieten ze weer van zich horen, met onder meer het oplaten van een luchtballon, in Park Molenwater. Spektakel, dames en heren!

De foto's komen uit de beeldbank van het Zeeuws Archief, de knipsels uit Krantenbank Zeeland van ZB Bibliotheek van Zeeland

Kroegpraat, maart 2016:

Hotel du Commerce aan de Loskade in Middelburg is al jaren een vaste waarde. Reizigers die per trein arriveren, worden als door een magneet aangetrokken door het uitnodigende hotel. Sinds 1997 is Chris Luken eigenaar van du Commerce. Luken verdiende een fortuin aan de zogenaamde Hotelbon en richtte de Fletcher Groep op. Hotel du Commerce is onderdeel van de Fletcher groep, evenals Hotel Zuiderduin in Westkapelle.

Jan Cornelis Verseput opende het hotel in 1885 en trouwde een aantal jaren later met Elisabeth de Kat. Het was met recht een horecahuwelijk, want Elisabeth’s vader Willem Cornelis de Kat was op dat moment eigenaar van logement de Eendracht aan de Varkensmarkt. Ook Jan had het niet van een vreemde, want in 1883 kocht zijn moeder Wilhelmina Verseput-Verhulst het bewuste pand aan de Loskade. Zij opende er een koffiehuis dat de naam Gezelligheid kreeg. En gezelligheid kent geen tijd. Afijn, de gezelligheid kon twee jaar later niet op in hotel du Commerce.

In 1893 werd Verseput eigenaar van hotel de l’Europe in Domburg en zes jaar later opende hij Grand Hotel Verseput aan de Middelburgse Lange Delft. Hij was zoals men dat nu noemt een echte entrepreneur. Abraham van Overbeeke werd in 1917 eigenaar van hotel du Commerce. Hij zat later nog in de Sint Jorisdoelen aan de Balans, Le Baron Chassé aan de Gortstraat en eindigde op het adres Loskade 19. Hier begon hij in 1940 hotel Overbeeke. Rond 1984 opende hotel Le Beau Rivage in het pand en het hotel van Gerard Kooman is er anno nu nog steeds. Vanaf 1936 werd Du Commerce een echt familiehotel in de enge zin van het woord. Hubertus van Waegeningh, die tegelijkertijd de Gouden Zon aan de Lange Delft uitbaatte, werd eigenaar van het hotel. Hij werd op enig moment opgevolgd door zoon Jozef, die Hubertus ook opvolgde in de Gouden Zon. Jozef van Waegeningh was tevens een periode kastelein in sociëteit de Vergenoeging aan de Markt. In 1960 nam Gerardina van Waegeningh de fakkel over van vader Jozef. Ze stond erop mejuffrouw te worden genoemd dus mejuffrouw zou het zijn.

Gerardina zat vol plannen en opende in 1975 restaurant de Twee Compagnieën dat een aparte ingang aan de Stationsstraat kreeg. Het restaurant werd van meet af aan gerund door Cor de Koster en Frans d’Huy. De laatste opende later pension Roelant in de Koepoortstraat, nu B&B ‘t Poorthuys. Lo Lagaaij, hij zat eerder in hotel Suisse aan de Markt, werd in 1979 bedrijfsleider in Du Commerce, maar een jaar later verkocht Gerardina haar hotel. Robert Bursian werd in 1980 eigenaar van hotel du Commerce.

In de beeldbank van de Zeeuwse Bibliotheek staat een vreemde foto van Jaap Wolterbeek waarop bedrijfsleider Frans d’Huy de dis deelt met twee hondjes terwijl Rosemarie Bursian een drankje serveert. Meteen dringt zich Bomans’ regel ‘Ik wou dat ik twee hondjes was dan kon ik samen spelen’ op. Niemand kan van nature zijn hartstocht onderbreken. In 1997 volgde Luken Bursian op en was de cirkel rond.

Externe links

Bronnen