Middelburg Dronk

Flora


Flora
Locatie Lange Noordstraat
Periode 1920-1930
Eigenaar P. Laban
H.H.A. Wöhler
Voorganger De Miranda


Florabar Noordstraat 1923.jpg

Beschrijving

Een café dat in de jaren '20 en '30 was gevestigd aan de Lange Noordstraat 20c. De zaak had ook een uitgang aan de Lombardstraat. In 1922 en 1923 wordt de zaak van P. Laban in krantenartikelen genoemd als café, met de naam Florabar, maar vanaf 1923 adverteert Laban ook als dancing en Bioscoop/Theater. Het vermoeden bestaat dat het pand beschikte over een grote ruimte, dat Laban aanvankelijk benutte voor het organiseren van kegelconcoursen. Later besloot hij de zaal waarschijnlijk te benutten als ruimte voor theater en dans. In september 1924 wordt 'Dans-instituut Flora' geopend. Flora werd verwoest door het bombardement van mei 1940 en werd niet meer herbouwd. Eind 1800 was Hotel Centraal in het pand gevestigd - de complete inventaris van het hotel werd in 1900 verkocht. Daarna werd het hotel De Miranda.

Geschiedenis

In november wordt het pand verkocht, wel met huurder en al, dus het is aannemelijk dat Laban gewoon de zaak bleef exploiteren. In 1928 neemt H.H.A. Wöhler Flora over, de latere exploitant van de Electrobioscoop aan de Markt, café-restaurant Wöhler in de Lange Delft en het Citytheater; eveneens Lange Delft. Het geslacht Wöhler groeide uit tot een echte horecafamilie - zoon H.G. Wöhler zou later nog De Schouwburg uitbaten, zoon Georges Wöhler, kleinzoon Erwin In Den Zevenden Hemel en achterkleinzoon Raymond Kleine Jongen. In het pand aan Lange Noordstraat 20 zat vanaf 1930 Ford Garage M. de Dreu, na de oorlog Verf- en Glashandel Heyboer & Co.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Flora/fotos.


Naamgeving

Eigenaars

  • P.Laban
  • H.H.A. Wöhler/ P.W. Groenewoud

Bijzonderheden

  • In 1937, zo blijkt uit een advertentie in de Middelburgsche Courant, heette Flora geen Flora meer, maar City, net als de latere opvolger in de Lange Delft in Middelburg.
  • Bij de foto's van Betsy Hesseling-Eekhout vertelt kleinkind Riaan Rijken (zoon van de schilder Piet Rijken) het volgende: "Betsy was jarenlang pianiste in Middelburg. Eind jaren 20 voorzag zij films die in de Florabioscoop in de Lange Noordstraat werden gedraaid van muzikaal geluid. Het leven van Betsy was droevig. Haar man verongelukte in 1938, haar drie zoons zaten in het verzet maar kwamen alle drie in het concentratiekamp. Slechts een (Jan) overleefde het, die werd later caféhouder in het Hofzichttheater in IJzendijke. Weer later werd hij manager van de Britse popgroep The Scorpions ( uit de tijd van de Beatles) . Nog later werd hij caféhouder in het Wapen van Engeland in Bergen op Zoom. Zijn dochter Elly trouwde later in die plaats met Rob de Nijs, waar ze 11 jaar later van scheidde".

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Lange Noordstraat 20 C
4331 CB Middelburg

Externe links

Bronnen