Middelburg Dronk

Rotterdamsche Kolfbaan

 

Rotterdamsche Kolfbaan

Veersesingel 210
Middelburg

 

Een Herberg annex kolfbaan die in ieder geval tussen 1786 en 1827 was gevestigd aan het Geldelooze Pad S 71, later Veersesingel S 71 (later vernummerd tot 210) te Middelburg.

Geschiedenis

1786
P. Beun

Op 3 maart 1786 koopt P. Beun de Rotterdamsche Kolfbaan, gelegen bij de Koepoort, van ene Drakenburg voor 160 pond Vlaams (zeeuwengezocht [1])

1815
Karel Beun

Karel Beun verkoopt de Rotterdamsche Kolfbaan op 26 juni 1805 qualitate qua aan Karel Beun voor 100 pond Vlaams (zeeuwengezocht [2]). In september 1827 staat de Rotterdamsche Kolfbaan, staande en gelegen aan het Geldelooze Pad en den Singel buiten de Dampoort der stad Middelburg, opnieuw te koop.

Foto's


Naamgeving

  • Paal en perk stellen -Met de natte vinger- De eerste klap is een daalder waard- Dat is een kolfje naar mijn hand: het zijn allemaal uitdrukkingen die afkomstig zijn uit de wereld van het Kolven (zie het lemma op Wikipedia). Tegenwoordig hoor je daar niets meer over in Middelburg, maar vroeger was het een hele populaire sport, die ook veel in kroegen en sociëteiten werd beoefend. In Schuttershof bijvoorbeeld, maar ook in de onderzaal van het huidige Zanzibar (toen eigendom van sociëteit De Vergenoeging). Om nog maar te zwijgen van de zaken die er letterlijk naar vernoemd werden, zoals de Rotterdamsche Kolfbaan, De Kolfbaan en de Zeeuwsche Kolfbaan.

Bijzonderheden

  • Nadat de Veers(ch)eweg was aangelegd vaardigden de stadsbesturen van Middelburg en Veere de zogenaamde Ordonnantie op de Nieuwe Rijwegh tussen de Stede Middelburg en Vere uit - een tolweg avant la lettre. Het onderhoud van de weg werd betaald uit uit de tolgelden die aan het tolhek moesten worden voldaan. Een karos met zes paarden kostte het meeste en een koebeest, osse of veerse van twee jaar het minste. Er was een sluipweg, namelijk het Geldelooze Pad - nomen est omen.
  • Op het panorama van Middelburg dat rechtsboven in de pagina te zien is, toont de Veersche Wegh die evenwijdig aan de vest loopt en het Geldelooze Pad - de huidige Veersesingel. Links de molen aan de toenmalige Laserie - Meulenstraete tegen het bolwerk, later de Lazarij Molenstraat en nu de Lazarijstraat - aan de Lazarijstraat waren de herberg van Bogaert en het bierhuis Zomerlust gevestigd.
  • Er zijn vooralsnog geen familiebanden te ontdekken tussen P. en Karel Beun.

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen