Middelburg Dronk

Het Podium

(Foto's)
 
Regel 35: Regel 35:
 
Meer foto's zijn te vinden op [[Het_Podium/fotos]].
 
Meer foto's zijn te vinden op [[Het_Podium/fotos]].
 
<gallery perrow="5">
 
<gallery perrow="5">
Bestand:Bar_Podium_december_81_Erik_Kettman_Hans_de_Graaf.jpg| Bar Podium 1981 Eric Kettmann en Hans de Graaff
+
Bestand:Bar_Podium_december_81_Erik_Kettman_Hans_de_Graaf.jpg| Bar Podium 1981 Eric Kettmann en Hans de Graaff. Achter Hans Ronald Montanari, uiterst rechts Jaap Zock.
. Achter Hans Ronald Montanari, uiterst rechts Jaap Zock.
 
 
Bestand:Podium_1981_Maria_de_Lange_en_Marijke_Smulders.jpg| Podium 1981: Maria de Lange en Marijke Smulders
 
Bestand:Podium_1981_Maria_de_Lange_en_Marijke_Smulders.jpg| Podium 1981: Maria de Lange en Marijke Smulders
 
Bestand:Lidmaatschapskaart_Cees_%27t_Podium.JPG| Lidmaatschapskaart 't Podium van Cees Rijn
 
Bestand:Lidmaatschapskaart_Cees_%27t_Podium.JPG| Lidmaatschapskaart 't Podium van Cees Rijn

Huidige versie van 18 mei 2020 om 07:31

 
 

Een danssociëteit die tussen 1979 en 1982 was gevestigd aan de Beddewijkstraat 15 in Middelburg.

Geschiedenis

1979
Dick Roskam en Jaap Roskam

Het Podium werd in 1979 geopend door initiatiefnemer Dick Roskam, die samen met zijn broer Jaap (zie ook De Poort) en medewerkers Dick Boes, Erik Kettmann en Huub Ubben deze danssociëteit onderdeel liet uitmaken van het toen 'nieuw cultureel centrum Schuttershof'. Naast het Podium bestond dat centrum uit een theatercafé (nu Schuttershof, toen gelegen in de huidige zaal van Cinema Middelburg) en een theater. De ingang van Het Podium zat in de Beddewijkstraat. Het Podium was een voorloper van Myrael en The Cavern. De gebroeders Roskam hoopten het gat dat het toen net gesloten De Beuk had achtergelaten, op te vullen. De gemeente Middelburg weigerde subsidie te verstrekken aan het initiatief, ondanks de bereidheid van de Roskams om eventueel samen te werken met jongerencentrum Midgard. Om toch geld binnen te krijgen werkte Het Podium met een pasjessysteem. Daarmee kreeg de danssociëteit een besloten karakter (en waarschijnlijk ruimere openingstijden)en konden de leden ook korting krijgen op andere activiteiten in het centrum. In de begintijd werden veel concerten georganiseerd in het theatercafé. In het voorjaar van 1982 ging de VOF Roskam-Boes waarschijnlijk failliet, d.w.z.: er vond een executieverkoop plaats van spullen van de VOF. In een krantenartikel van januari 1982 stelt Dick Boes dat het niet krijgen van een muziekvergunning (door geluidsoverlast) de belangrijkste reden was om te stoppen. In december 1982 worden er nog wel concerten vermeld in het theatercafé (bron PZC december 1982). De Blauwe Zaal krijgt dan een bestemming als sportschool (van John Mallawauw).

Foto's

Meer foto's zijn te vinden op Het_Podium/fotos.


Naamgeving

Het Schuttershof was een zalencomplex. Het Podium was in het verleden echt het podium van het Schuttershof. De poort in de Beddewijkstraat was de artiesteningang. Het publiek zat in De blauwe zaal, nu bekend als café 't Schuttershof. Zie ook de pagina Schuttershofcomplex.

Eigenaars

Dick en Jaap Roskam (bijgenaam 'Lange Jaap' en 'Lange Dick', beiden afkomstig uit Utrecht)

Bijzonderheden

  • Na een optreden verlieten de artiesten de zaak weer via de grote poort in de Beddewijkstraat en zette de avond voort in 't Sincken Tooghje. Jaap Zock herinnert zich: " Dave Berry heeft hier nog opgetreden (heette het toen nog 't Podium?) met "Strange Effect on you", ergens begin jaren tachtig. Veel gillende huisvrouwen..."

Oud-medewerkers

Erik Kettmann, Dick Boes, Hans de Graaff.

Mooie verhalen

  • Erik Kettmann

Het Podium was in de jaren 70 the place to be, die Utrechtse jongens - zo werden ze vaak genoemd - hadden het weer geflikt. Jaap en Dick Roskam waren eerder De Poort begonnen en zouden later het Schuttershof opstarten. Erik Kettmann, van huis uit een beeldend kunstenaar, behoorde ook tot die jongens, hij werkte zowel in De Poort als in Het Podium en heeft nog een tijdje Drinkhuis de Pijp gehad. Dick Boes het Schuttershof , Hans de Graaff Sint John en Bommel en Torre Wegener Het Hof van Zeeland hoorden ook tot die Utrechtse invasie - kortom, een feestelijke vorm van migratie.

Er werd behoorlijk geswingd in het Podium, zowel op de dansvloer als achter de bar. Erik Kettmann had een zeer eigen vocabulaire ,wanneer hij vroeg of je nog een 'balletje met ijs' moest, betekende dat een Ballantines met ijs, een whisky uit het wat lagere segment die toen vrij veel gedronken werd. Toen ik een keer naar de kapper was geweest zei Erik met een vernietigende blik: 'Who cut you down?', alsof ik Samson was. Erik was altijd een beetje speedy and into the groove en lette vaak niet op wat er verder gebeurde. Dat betekende vaak gratis broodjes, want die lagen opgetast op de bar achter een opstaande kunststof rand waar je best met je hand omheen kon - Erik heeft later nog een tijd portretten getekend op de Vismarkt, het toenmalige Place du Tertre van Middelburg.

In die tijd woonde ik - samen met Herman Temmar - in een huis aan de Blindehoek en ik moet zeggen dat het geen saaie tijd was. Leo Hannewijk (van Film by the Sea) en Marijke Smulders (van espressobar Ko D'oooooooor aan de Lange Noordstraat) waren onze buren en in die tijd heb ik vaak met Marijke de dansvloer van het Podium onveilig gemaakt. In het Podium mocht absoluut niet geblowd worden en daar werd ook streng op toegezien door de 'binnenportiers'. Na enige mislukte pogingen om toch htc binnen te krijgen op het toilet (very old school) begrepen we dat het anders moest. Sindsdien staken we, op natuurlijke wijze, een blowtje aan de bar op en riepen dan meteen dat er in de toiletten geblowd werd - dat werkte en smaakte goed bij een broodje en een balletje.

Foto's Erik Kettmann

Externe links

Bronnen