Middelburg Dronk

Cafetaria Baas

 

Cafetaria Baas

Veerstraat 4
Nieuwland

 

Cafetaria aan de Veerstraat 4 te Nieuw- en Sint Joosland - voorloper van Sportland, Nieuwland, Snookey, Amigo's Multi-Culti en Kachique.

Geschiedenis

1949
P.A. Baas

Pieter Adriaan Baas nam de bakkerij in de Veerstraat hoek Kerkstraat in Nieuw- en Sint Joosland van zijn vader Bernardus Jacobus Baas na zijn overlijden in 1941 over. Op tweede paasdag 1949 opent P.A. Baas zijn fritesbedrijf op het adres Veerstraat 4 in Nieuw- en Sint Joosland. Hij koopt het pand in 1952 voor f 2.150,-- en verkoopt de zaak in 1965 aan het echtpaar Adriaan Overweel en Toos Baas, waarna de naam wordt veranderd in Sportland.

Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

David van Oorschot schrijft het volgende over P.A. Baas Pieter Adriaan Baas, alias Piet Baas is de zoon van Bernardus Jacobus Baas (42) en Maatje Vinke (36). Hij werd geboren op vrijdag 22 juli 1921 te Nieuw- en Sint Joosland en overleed op vrijdag 13 januari 2006 te Middelburg (om 09.45 in het verpleeghuis het Gasthuis). Hij is gecremeerd op woensdag 18 januari 2006 te Middelburg. Hij was toen 84 jaar. Van beroep was hij heibaas.

x (18 apr 1946, Nieuw- en Sint Joosland) Dina Buijs (3 kinderen)

Pieter Adriaan Baas nam de bakkerij in de Veerstraat hoek Kerkstraat in Nieuw- en Sint Joosland van zijn vader Bernardus Jacobus Baas na zijn overlijden in 1941 over. Tante Pieternella Adriana Baas en haar zus Adriana Maatje Baas hadden in de Veerstraat te Nieuw- en Sint Joosland naast hun woning een winkeltje voor kruidenierswaren. De pandjes zijn evenals het pand van hun broer Bernardus Jacobus Baas, bakker werden in WO II zwaar beschadigd, zie de foto in het boek van R.E. Hoebeke, Slagveld Sloedam

Pieter Adriaan Baas en zijn gezin woonden in de Veerstraat 4 Nieuw- en Sint Joosland in het café annex ijsbereidingsbedrijf daarna in de Burkenstraat 16, Hansweert. Later runde zijn echtgenote Dientje door de week alleen en in het weekend samen met hem (in de week werkte hij als heibaas bij een firma uit Rotterdam en later bij de fa Verstraate uit Hansweert) het Café aan de Schoolstraat 20 te Hansweert (verkocht in 1959 aan Rosalia Dina Keijzer-Bruinshoofd). Daarna woonden hij samen met zijn gezin in Oost-Souburg, Nieuwstraat 30 later genoemd J.I. Sandersestraat.

* Wellicht zaten de voorvaderen van P.A. Baas in het Veerhuis aan het Sloe

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen