Middelburg Dronk

De Zon (2)

 

De Zon (2)

Rouaansekaai 66
4331 HE Middelburg

 

Café, restaurant, hotel en pension aan de Rouaansekaai G 122 (later vernummerd tot 66) in Middelburg - het pand werd tijdens W.O. II verwoest.


Geschiedenis

1928
J.A. Buijze

Op zaterdag 25 februari 1928 opent Jannis Abraham Buijze zijn zaak op het adres Rouaansche Kade G 122 te Middelburg. Wellicht heette de zaak ook een tijdje De Gouden Zon gezien onderstaande advertentie uit de Middelburgsche Courant van mei 1931. Wanneer Buijze de zaak in maart 1934 te koop zet, heet deze plots De Sleutel. Het pand wordt een maand later voor f 4.000,-- verkocht aan N. Minderhoud, notaris-klerk. Jannis Abraham Buijze staat echter in 1936 nog steeds geregistreerd als caféhouder (zeeuwengezocht [1]) - wellicht huurde hij het pand van Minderhoud of zat hij in een ander café.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Zon_(2)/fotos.


Naamgeving

  • Vernoemd naar de naam van het pand aan Rouaansekaai G 122: De Sonne, gelegen naast de Mane (of Halve Mane) op G 123

Bijzonderheden

  • De panden op G 122 en G 123 hadden een lange geschiedenis, die teruggaat tot de eerste bebouwing van de Rouaansekaai in de tweede helft van de zestiende eeuw. De Sonne deed in de 19e eeuw zelfs nog enige tijd dienst als kerk voor de gemeente onder het Kruis. De leden van die gemeenschap werden in de volksmond Kaaimannen genoemd. Meer informatie is te vinden in het artikel van de gemeentearchivaris in de Middelburgsche Courant van 31 maart 1930.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Rouaansekaai G 122 (vernummerd tot 66) Middelburg.

Externe links

Bronnen

  • Foto: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek