Middelburg Dronk

Het Franse Logement

De Winterstraat, ca. 1958.JPG
Algemeen
Soort Herberg
Adres Winterstraat
Links
Tijdlijn
Periode 1760-1770
Gebied
Zie ook Winterstraat

Herberg aan de Winterstraat te Middelburg. De Winterstraat verdween, evenals de Teerpakhuizenstraat en het Vlissings Wagenplein, totaal na de aanleg van de Schroebrug en het tangent.

Geschiedenis

1766
P. Brouckaert

Pieter Brouckaert zit in 1766, maar misschien wel eerder, in Het Franse Logement in de Winterstraat. Er verschijnt op 31 maart van dat jaar namelijk volgende advertentie in de 's Gravenhaegse Courant: Sieur Brouckaert, woonende te Middelburg in Zeeland , in de Winterstraet alwaer het Franse Logement uythangt^ adverteerd, dat hy een souverain Middel heeft tot uytroejing van de Wand of Weeg Luysen, en accordeerd tot verdryving van dezelve, probatum of geen geld. Nog adverteerd hy, dat zyn dogter maekt Chassinetten om de Glazen, van wit Spenael-gaeren van nieuw fatsoen, nooyt in Holland zo gezien, en geef ook Lessen op het Orgel en Clavecimbael , en is thans gelogeerd in 'sHage op het Zand by de Houtmarkt, by Willem Gram, daer de drie Oranje Boomen uyt hangen, alwaer hy te spreeken is, en de monster dej chassinetten te zien zyn. De Brieven franco. Brouckaert vertrekt in 1767 naar Het Witte Paard in de Lange Geere en hij overlijdt in 1769 of 1770 (zeeuwengezocht [1])


Foto's

Naamgeving

Bijzonderheden

De tekst van de advertentie uit de 's Gravenhaegse Courant is integraal overgenomen in Mozarts verblijf in Nederland en het muziekleven aldaar in de laatste helft der achttiende eeuw van D. F. SCHEURLEER (Martinus Nijhoff's Gravenhage, 1883).

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Winterstraat Middelburg.

Externe links

Bronnen

  • Foto's: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek en collectie Toon Franken
  • Krantenknipsel: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek