Middelburg Dronk

Nan King

 

Nan King

Varkensmarkt 11
4331LA Middelburg

Facebook

 

Een Chinees-Indisch restaurant dat tussen 1959 en 2017 was gevestigd op de Varkensmarkt 11 te Middelburg. De zaak was een opvolger van Shanghai.

Geschiedenis

1959
K.S. Fu

In oktober 1959 opent K.S. Fu Chinees restaurant Nan King op de Varkensmarkt 11 in Middelburg.

1970
Y.M. Yau

Rond 1970 komt de Y.M Yau in Nanking - de familie Yau zit anno 2014 nog steeds in de zaak. Het pand van het restaurant stond al te koop vanaf begin 2015, maar najaar 2016 besluit de familie de verkoop niet af te wachten: Nan King sluit, na 42 jaar, per 1 januari 2017.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Nan_King/fotos


Naamgeving

Bijzonderheden

  • Chin Ping Yau zat van 1982 tot 2005 in Chinees-Indisch restaurant Lucky Garden aan de Zuidstraat in Westkapelle.
  • Tussen 1917 en 1921 was in het pand aan de Varkensmarkt 11 de schoenhandel van Joh. Hamers uit Kaatsheuvel gevestigd. In de oude nummering was het adres toen nog Varkensmarkt I 182. In 1923 was de grammofoon en pathefoonhandel van K.P. Brusket in het pand gevestigd. Die zaak werd later opgevolgd door sigarenmagazijn De Tabakplant van Goedhart, in 1955 korte tijd opgevolgd door fruithandel Polderman, die in het pand gevestigd was tot Shanghai, de voorloper van Nan King, er in 1957 neerstreek.

Mooie verhalen

Van Middelburg Dronk op Facebook, 27 november 2016:

Wow! Het pand aan de Varkensmarkt stond al langer te koop, maar ondanks het feit dat het nog niet is verkocht heeft de familie Yau besloten Chinees restaurant Nan King per 1 januari 2017 te sluiten, na 42 (!) jaar.

Gisteravond ging ik er al even een tas eten scoren, maar uitbaatster Carla Yau vroeg me vanmiddag even terug te komen. "Dan is het lekker rustig". Zojuist vertelde ze me dat het gewoon mooi is geweest. De zaak is nog steeds van haar moeder, die bijna 80 is. Carla is 54, maar werkt ook al sinds 1975 in de zaak. Voor de kok wordt het werk ook steeds zwaarder. Er zijn ook kinderen die regelmatig helpen in de zaak, maar die zijn inmiddels afgestudeerd en kiezen toch liever voor een andere toekomst. Volgens mij verdwijnt hiermee de laatste klassieke Chinees uit de binnenstad van Middelburg.

Carla kijkt met veel plezier terug op al die jaren, en hoopt dat het pand een mooie nieuwe bestemming zal krijgen. Ze benadrukte een paar keer hoe mooi ze het vindt dat het pand het geboortehuis van Isaac Beeckman is. Door een misverstand belandde het monumentenbordje op het pand van de voormalige Schuur en ze hoopt nu dat het alsnog verplaatst kan worden. Toevallig kwam net Peter Sijnke voorbij gewandeld. Hij is het met Carla eens en zal zich als lid van de monumentencommissie hardmaken voor die verplaatsing.

Carla vertelde overigens dat er wel al een potentiële koper is geweest, die graag een hotel zou beginnen in de bewuste panden, inclusief dat van de voormalige schuur. Maar de brouwerij wil het uiteraard niet verkopen, die laten het liever verpauperen (zie ook het verhaal op https://goo.gl/NZSeH7). Zonde!

Hoe dan ook: namens iedereen bedanken wij de familie Yau voor al die jaren in Middelburg. De gezochte rust is welverdiend!

好運!

http://middelburgdronk.nl/wiki/Nan_King

Gerelateerd: Naar de Chinees? https://middelburgdronk.nl/wiki/Barcodes#Naar_de_Chinees.3F_.28Edwin_01_mei_2015.29

Externe links

Bronnen