Middelburg Dronk

Snackbar De Griffioen

 

Snackbar De Griffioen

Olmenlaan 3
Middelburg

 

Een friteskraam annex snackbar die tussen 1969 en ca 1998 was gevestigd aan de Olmenlaan 3 in Middelburg, op de hoek met de Essenlaan.

Geschiedenis

1969
Ko Bodegraven

In de column Almanak uit de PZC van 18 december 1968 wordt gerefereerd aan het plan tot het plaatsen van een friteskraam op de hoek van de Olmenlaan en de Essenlaan. Wellicht komt dat kraam er in 1969 en dat was niet zo'n gek plan aangezien de wijk De Griffioen niet over zo'n zaak beschikte en tevens waren de Christelijke ULO en de Christelijke Scholengemeenschap Walcheren in de buurt gevestigd. De eerst bekende eigenaar was Ko Bodegraven die, zo geven verschillende advertenties, tweedehands auto's als bijhandel had.

1987
W.J.J. Groen

In maart 1987 neemt W.J.J. Groen Snackbar De Griffioen over van Ko Bodegraven. Hij gaat de zaak runnen, terwijl zijn vrouw de frituur in de Vlissingse wijk Westerzicht blijft exploiteren. Wellicht was Rob(bie) Mol de laatste eigenaar, maar daar is verder geen informatie over - het friteskraam werd eind 20ste eeuw afgebroken.

Foto's


Naamgeving

Vernoemd naar de wijk waarin de snackbar gevestigd was.

Bijzonderheden

  • In de volksmond had de wijk De Griffioen twee bijnamen: de margarinebuurt, die heeft te maken met de huurprijs van deze woningen. Bewoners betaalden 96 gulden per maand en dat was toen een hoge huurprijs. Gezien de hoge huurprijs zouden de bewoners wel "margarine" moeten eten i.p.v. (room)boter. Een andere bijnaam was de pisbakkenbuurt aangezien het fietsenhok annex schuurtje dat sommige huizen sierde wel iets van een urinoir weghad.
  • Uit een advertentie in De Faam uit 1985 blijkt dat de zaak ook adverteerde onder de naam 'Fritesshop De Griffioen']

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen