Middelburg Dronk

Van Minkelen (2)

FO133058.jpg
Algemeen
Soort Cafe
Eigenaar R.V. Debergh-Abeele
Adres Lombardstraat C 69
Links
Tijdlijn
Periode 1890-1900
Gebied
Zie ook Lombardstraat

Bierhuis annex bordeel aan de Lombardstraat C 69 (later vernummerd tot 10) in Middelburg.

Geschiedenis

1893
R.V. Debergh-Abeele

De weduwe R.V. Debergh-Abeele heeft in 1893 een bierhuis op het adres Lombardstraat C 69 (zeeuwengezocht [1]).

1898
H. van Minkelen

In 1898 baat Hendrik Jan van Minkelen een bierhuis annex bordeel uit op het adres - hij staat op het adres geregistreerd als houder van een publiek huis (zeeuwengezocht [2]). Hij heeft deze formule ook toegepast bij twee panden in de Zusterstraat, te weten Van Minkelen en de Gouden Top . Hij blijft in de zaak tot aan zijn overlijden in 1906 (zeeuwengezocht [3]).


Foto's


Naamgeving

Aangezien de naam van het bierhuis nog niet bekend is, heet deze vooralsnog Van Minkelen (2)

Bijzonderheden

  • De Lombardstraat dankt zijn naam aan het feit dat deze straat in de middeleeuwen werd bewoond door zogenaamde Lombarden. Deze Lombarden, afkomstig uit de Italiaanse streek Lombardije, baatten een bank van lening uit - het synoniem lommerd is dan ook een verbastering van Lombard.
  • Een bordeel uitbaten was in die tijd toegestaan, doch dat was in de 16e eeuw wel anders. De encyclopedie van Zeeland geeft aan dat de eerste burgemeester, schepenen en Raad van Middelburg op 25 juni 1565 ordonneerden dat na de eerste Bamisse (1 oktober, begin van de herfst) 'gemene vrouwen en meisjes van lichter levene' nergens anders mochten wonen of zitten dan in de Geere en in het Tiendhof. Op overtreding van die ordonnantie stond een boete van 20 schellingen en 5000 gebakken Zeeuwse stenen.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Lombardstraat C 69 (later vernummerd tot 10) Middelburg.

Externe links

Bronnen