Middelburg Dronk

't Hof

 

Kaffee 't Hof

Vlasmarkt 20
4331 PE Middelburg

0118 617 972
info@kaffeethof.nl
Website
Facebook
Twitter

 

Een mooi cafe aan de Vlasmarkt 20 in Middelburg. Een opvolger van Het Hof van Zeeland, De Klos, De Lachende Vis en Ietsje Anders. Donkerder bruin dan Kaffee 't Hof kan een kroeg bijna niet zijn: een mooie oude houten bar, een gordijn voor de deur, een houten vloer, een stalen houtkachel, donkere wanden met oude affiches, gekke knipsels en emaillen reclameborden en het hele interieur stevig doorrookt, uit de tijd van toen dat nog gewoon mocht. (Bron: PZC)

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op: 't_Hof/fotos.


Geschiedenis

De zaak werd op 17 juni 1999 geopend.

Naamgeving

Een verwijzing naar Het Hof van Zeeland, dat in hetzelfde pand was gevestigd in de jaren '70. Die naam refereerde waarschijnlijk weer aan een veel ouder Middelburgs gebouw met dezelfde naam. Uit het boek Hollandsche, Zeelandsche ende Vriesche Chronyck:

"Hof van Zeelandt is binnen Middelburg, ende wordt daer toe gebruyckt de voorfz Abdye der Pramonftreyten, of Norhertynen, sijnde een heerlijck ghebouw, voorsien met veel schoone commoditeyten, ende hebben hier de Staten van Zeelandt, ende hare Gecommitteerde Raden hare Vergaderingen item de Gecommitteerde Kaden ter Admiraliteyt; de Rekenmeesters van des Graeffelijckheyts Rekenkamer; de Staten van 't Eylandt Walcheren, met de Gecommitteere van de breede ge-erfde van 't feine Eylandt, ende den Pro vincalen Raedt van Vlaenderen. Oock is hier de Munt van de Graeffelijckheyt van Zeelandt, anno 1580 verordonneert. Hier mede 't logement voor den Gouverneur van de Provincie, ende blijft dan noch goede bequaemheyt om andere groote Perfonagien aldaer telogeren. Deze Abdye, nu 't Hof, beefbndeert by Goudebald de XXIII. Bisschop van Utrecht, ende ghenoechiaem herbouwt ende vergroot by Greef Willem de Tweede van dien naem, de XVIII. Graef, ende mede Roomsch"

Eigenaars

  • Heropend en in oude luister hersteld door Hayo Duinkerken (oud-bedrijfsleider Seventy Seven en Bo Wesdorp (oud-eigenaar Rock Desert).
  • Huidige eigenaars Hayo en Rob het keukenwonder.

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Konkelfoezen in Kaffee ‘t Hof (Rob 08 mei 2015)

Brood Hof 1981.png

Aangezien het erf van je buurman soms maar één keer te koop is, hapte Hayo Duinkerken meteen toe toen het pand naast zijn Kaffee ’t Hof aan de Vlasmarkt zo’n 5 jaar geleden op de markt kwam. Een pand met een horecageschiedenis die begon toen Aad Bosman er in 1973 Bar-Disko Tognog opende – Aad was dat jaar ook eigenaar van het Hof van Zeeland, een bruine kroeg die zijn bruinheid, en een deel van zijn naam, weer terug kreeg toen Hayo en Bo in 1999 met ’t Hof startten. Het Hof van Zeeland was een legendarische kroeg die tot in de randstad bekend was, zoals Kaffee ’t Hof dat op zijn beurt ook is, niet in de laatste plaats door de bands die er regelmatig optreden. In het Hof van Zeeland werd behoorlijk op de pof gedronken en Aad stelde sommige klanten op speciale wijze te boek. Je had VLBP, een acroniem voor Vreselijk Lelijke Bril (met) Pijp, maar de meest intrigerende biesmak was toch wel “De laatste trein”. De desbetreffende poffer werd na stevige inname altijd een beetje melancholisch en zei dan vaak dat hij de laatste trein gemist had. Als hij tegen zijn theewater aan zat, konkelfoesde een intimus dan gemelijk dat het slim was om een taxi te bestellen zodat de laatste trein haalbaar was, maar die overdrachtelijke zin schoot tekort.

Aan de andere kant van het Hof van Zeeland zat in die tijd ’t Eethuisje van Trudie en je kon aan de bar van het Hof eten bestellen dat vervolgens via een doorgeefluikje de plaats van bestemming bereikte. Het verhaal gaat dat er op enig moment iemand een frites speciaal bestelde, maar dat die bestelling om wat voor reden dan ook niet doorkwam. Afijn, toen Joel in 1978 het pand verbouwde tot de eerste shoarmazaak van Middelburg, Har Massada, werd het doorgeefluikje weggewerkt nadat het stoffelijk overschot van een frites speciaal met fluwelen handschoenen was aangepakt.

Op koninginnedag 1978 openen Patrick en Marianne Castelijns restaurant La Casteliëre in het ter aarde bestelde Tognog. La Casteliëre maakte furore in de Nederlandse restaurantwereld, want Patrick kookte volgens de nouvelle cuisine en dat was nieuw in kikkerbillenland. Bovengetekende smaakte het genoegen er, met vriend Kees, als één van de eersten te eten en het was als het spreekwoordelijke engeltje. Toen Patrick en Marianne, inmiddels goede vrienden, hun zaak in 1985 naar Hoogerheide verhuisden, verhuisde ik mee en samen met Fransoos Patrick vertaalden we daar zijn culinaire herinneringen “De smaak van het geheugen en het geheugen van de smaak” uit de landstaal. Hayo heeft in de loop der jaren ook een goede naam opgebouwd met zijn bonne cuisine en wat dat betreft is de tijd van konkelfoezen in Kaffee ’t Hof geschiedenis geworden. De hangouderen hangen niet langer aan de bar en de laatste trein is al lang geleden vertrokken. Het doorgeefluikje in ere herstellen is ook geen optie, want men laaft zich toch het beste het dichtst bij de bron – waarvan akte.

Externe links

Bronnen

  • Foto's: Facebook 't Hof en collecties Leen/Anneke Vogelaar en Mirjam van Dijk