Middelburg Dronk

't Pand

De Kloveniers in de Kerksteeg, 1923.JPG
Algemeen
Soort Cafe
Eigenaar Gemeente Middelburg
Adres Kerksteeg 5
Email spiritueelcafemiddelburg@gmail.com
Links
Website.png www.spiritueelcafemiddelburg.blogspot.nl
Facebook‎ Spritueel-Café-Middelburg
Tijdlijn
Periode 1920-1930
Opvolger(s) Trui
Gebied
Zie ook Kerksteeg

Een verenigingsgebouw gelegen aan de Kerksteeg 5 te Middelburg - voorloper van Trui.

Geschiedenis

1923
Gemeente Middelburg

De Middelburgse schietvereniging Tot Oefening en Ontspanning verhuisde in 1923 van Pax Intrantibus nar het verenigingsgebouw in de Kerksteeg 5 - Pax Intrantibus rekende f 8,50 per kwartaal en het verenigingsgebouw f 4,55; dat scheelde een slok op een borrel. Eind jaren '40 werd de Hervormde Gemeente 't Zand medehuurder en zij kochten in 1951 het pand van de Gemeente Middelburg die het later weer terug kocht. De schietvereniging vertrok middel jaren '60 - het verenigingsgebouw was te onveilig en sloop dreigde - naar Trefpunt aan de Nassaulaan. De sloop werd uiteindelijk afgewend en in 1982 vond het vrouwencafé Trui er onderdak. Begin jaren '90 hield Trui op te bestaan - wellicht ging het later op in Goudwaard - en kreeg 't pand verschillende huurders, zoals bijvoorbeeld de vereniging voor alleenstanden Vrij-Gezellig (nomen est omen), tot de Gemeente Middelburg 't Pand in 2011 te koop zette. In juli 2012 vestigt de Stichting voor Praktische Filosofie Zeeland zich in het pand en in december van dat jaar vindt ook het Spiritueel Café Middelburg er onderdak.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op 't Pand/fotos.


Naamgeving

Het pand had in de beginjaren geen naam en werd slechts aangeduid als Verenigingsgebouw - later kreeg het pand de naam 't Pand; daarom is voor deze naam gekozen.

Bijzonderheden

  • In 1971 verhuisde de Middelburgse schietvereniging Tot Oefening en Ontspanning naar de zolder van de Kloveniersdoelen en vernaderde ze haar naam in De Kloveniers.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Kerksteeg 6 Middelburg

Externe links

Bronnen