Middelburg Dronk

´t Engels Logement

 

´t Engels Logement

Nieuwstraat 39
Middelburg

 

Een logement dat rond 1768 was gevestigd aan de Nieuwstraat G 113 (later vernummerd tot 39) te Middelburg. De zaak was mogelijk een voorloper van Het Engelsch Parlement.

Geschiedenis

1768
J. Porter

Een advertentie uit de Middelburgsche Courant van 8 december 1768 meldt dat John Porter in 't Engels Logeement zit aan de Nieuwstraat in Middelburg. Twee jaar later, op 18 november 1770, overlijdt hij (zeeuwengezocht [1]) - op dezelfde dag overlijdt ook zijn echtgenote Elisabeth Riche (zeeuwengezocht [2]). Was er hier sprake van een ongeluk of een zelfmoordpact? Dat is vooralsnog onbekend, maar bizar is het wel.

Foto's


Naamgeving

Wellicht heette het pand eerder De Koningin van Engeland, gelegen in de Nieuwstraat bij de Kaay, dat stond namelijk in augustus 1785 te koop en de weduwe Grieves opent Het Engelsch Parlement in november van dat jaar - de associatie kan bijna geen toeval zijn. Het pand Nieuwstraat 39 dat thans d' Engelse Kiste heet, ligt vlak bij de Kaay en zo blijft de Engelse geschiedenis levend.

Bijzonderheden

Stokvischbeukerij Nieuwstraat


Willem Hoek kreeg in 1926 een hinderwetvergunning voor een stokvisbeukerij in het Roosterstraatje K 290a. te Middelburg. In 1928 verleende de gemeente hem een vergunning voor een visklopperij in de Nieuwstraat H 45 (nu 40). Zoals op de foto te zien had hij een groothandel in kaas en vis. Op de muur wordt met een tekst duidelijk gemaakt dat de zaak over een ‘electrische stokvischbeukerij’ beschikte. Voor de voordeur eigenaar W. Hoek.

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen