Middelburg Dronk

Bloemendaal

 

Bloemendaal

Noordweg
Middelburg

 

Een café/herberg dat was gevestigd op de hoek van de Schotelweg en de Noordweg (toen ook nog Noordstraatweg genoemd) te Brigdamme (Wijk B nummer 6) in Middelburg. De zaak bestond zeker al in 1892 en is gesloten in december 1951. Is mogelijk een opvolger van De Zon. De café-inventaris is op 23 januari 1952 in het café verkocht. Deze bestond uit onder meer een eiken leestafel, eiken cafétafels, 35 stoelen, een bierpomp, kachels, spiegels, toog, toonbank en zitbanken. Nog geen half jaar later is het café-interieur gesloopt en neemt de 'carosserie- en wagenmakerij' van Kort zijn intrek in het pand.

Geschiedenis

1895
G. Mennes

Gerard Mennes was eigenaar van Bloemendaal van 1895 tot 1908. In een verkoopadvertentie van 1915 staat Mennes echter ook nog vermeld als contactpersoon. Mogelijk verpachtte hij Bloemendaal aan Schuit, die vanaf 1908 in de zaak zat.

1908
A. Schuit

In ´De Wete´, het blad van de Heemkundige Kring Walcheren, (40e jaargang, nummer 1, 2011) is veel te lezen over de geschiedenis van uitspanning café Bloemendaal en haar uitbaters: "Arie Schuit (Middelburg, 1882) woonde vanaf 30 oktober 1908 in Wijk B, op nummer 44. Aanvankelijk was zijn beroep sjouwerman, maar dit werd gewijzigd in koffiehuishouder. Hij was getrouwd met Dina Paauwe (Hoedekenskerke, 1878). Het echtpaar had twee kinderen, een zoon en een dochter. Per 10 april 1925 verhuisde het gezin naar Kanaalzicht in de Stationsstraat te Middelburg (hij zat later nog in Suisse op de Markt) en werd café Bloemendaal overgenomen door Izaak de Kruijter.

1925
I. de Kruijter

Izaak de Kruijter (Breskens, 1884) zat, samen met vrouw Zegelina Johanna Drechsler en hun zoon, maar een jaar in Bloemendaal - hij gaat in maart 1926 failliet.

1926
A. Servaas

Per 10 mei 1926 werd het café overgenomen door Andries Servaas (Hoedekenskerke, 1870), samen met zijn vrouw Leuntje Bal (Oostkapelle) en hun zoon Adriaan (Arnemuiden, 1901). Van Andries Servaas herinnert J.H. Riemens uit Leiderdorp zich dat hij een houten been had (ten gevolge van een ongeluk met de tram) en ongehinderd en met gematigde Snelheid op zijn lichte motorfiets over de Noordweg reed (of kunnen we zeggen: scheurde?). Het café is de gevolgen van de inundatie nooit te boven gekomen; in 1950 beëindigde de familie Servaas het cafébedrijf. Hierna vestigde wagenmaker Kort zich in het pand. In 1997 kwam het in handen van aannemersbedrijf Mesu die er na de sloop appartementen bouwde".

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Bloemendaal/fotos.


Naamgeving

Eigenaars

  • Mogelijk ook nog J. Christiaanse rondom 1872. Nog niet bevestigd.

Bijzonderheden

Broer Jan Hendrik Mennes zat in die tijd in Reinveld aan de Vlissingsesingel en broer Adrianus Menne Mennes in Pas Buiten aan de Koudekerseweg.

Mooie verhalen

In het boek Sint Laurens en Brigdamme in praat en prent van H. van Langenvelde en W.A. Verbeek (Uitgave Riemens' Boekhandel Biggekerke, 1974) staat te lezen: Dat er bij café "Bloemendaal" een belletje in de gelagkamer ging wanneer bezoekers, meestal vrijende paartjes, de theetuin ingingen. Er was namelijk iets aangebracht onder het kelderluik, waarover men beslist moest gaan om in de tuin te komen - sociale controle dus. Tevens kan men er lezen: Dat het orgel in café "Bloemendaal" zijn walsen speelde na inworp van een kluut, een twee en een halve centstuk.

Externe links

Bronnen

  • Foto en tekst: De Wete nummer 1, 2011
  • Foto's voor Bloemendaal jaren '20: Sint Laurens en Brigdamme in praat en prent, H. van Langenvelde en W.A. Verbeek (Uitgave Riemens' Boekhandel Biggekerke, 1974)