Middelburg Dronk

Cleen Ravesteyn

De laatste panden aan de linkerzijde zijn Cleen en groot Ravesteyn, ca. 1875.JPG
Algemeen
Soort Herberg
Adres Lange Delft I 32
Links
Tijdlijn
Periode 1520-1530
Gebied
Zie ook Lange Delft

Een herberg aan de Lange Delft I 32 te Middelburg.

Geschiedenis

1526

De stadsrekening van 1526 geeft aan dat Ravestein, een achterhuisken in 't hof van Ravestein een herberg is. In de stadsrekening van 1604 staat dat: van Jan Adz. Troggaert werd voor de secretaris van de Engelse natie het huis Klein Ravestein gehuurd voor 60 pond Vlaams - de stadsrekening van 1605 meldt dat dit huis in de Lange Delft stond.

Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

  • In de huisnamenlijst van M. Fokker heeft Cleen Ravesteyn Lange Delft I 32 als adres.
  • In d' Guld Waerelt van Ed de Graaff staat dat de aanpalende panden Groot Ravesteyn en Cleen Ravesteyn aan de Lange Delft einde vijftiende eeuw deel uit maakte van het bezit van Adolf van Kleef, Heer van Ravensteyn - hij was gehuwd met Anna van Bourgondië. In die periode bracht hertog Philips de Goede tijdens zijn verblijf in Middelburg een bezoek aan dit adres - Anna was een van zijn vele bastaardkinderen.
  • De stad huurt in 1604 Cleen Ravesteyn voor de secretaris van de Engelse natie. Dat is een logische, topografisch keuze, want op de linkerhoek van de Lange Delft en De St. Janstraat (op de rechterhoek was De Groote Catte) zaten in die tijd de Engelse Merchant Adventurers - dat pand werd later het West-Indische Huis.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Lange Delft I 32 in Middelburg.

Externe links

Bronnen

  • Foto´s: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • Krantenknipsel: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • De stadsrekeningen van Middelburg 1500-1549 en 1600-1625 H.M. Kesteloo
  • Proeve van eene lijst bevattende de vroegere namen der huizen in Middelburg door M. Fokker (Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, 1904)
  • d' Guld Waerelt, Ed de Graaff, (uitgeverij Den Boer/De Ruyter Vlissingen, 2004)