Middelburg Dronk

Clubhuis Zeelandia

 

Clubhuis Zeelandia

Nadorstweg
Middelburg

 

Het clubhuis van de voetbalvereniging Zeelandia, tussen 1969 en 2001 gelegen aan de Nadorstweg te Middelburg. Zie ook Clubhuis Middelburg en Clubhuis Zeelandia Middelburg.

Geschiedenis

1969
Voetbalvereniging Zeelandia

In 1969 opent voetbalvereniging Zeelandia haar clubhuis in een barak van het voormalige Ambonezenkamp aan de Nadorstweg. Vijf jaar later koopt Zeelandia een demontabel postkantoor in Breda - een grote barak met parketvloer - en vrijwilligers bouwen een clubhuis dat vlak voor het oude komt te staan. In januari 1975 wordt het nieuwe clubhuis geopend door wethouder Henk Gillissen. In 2000 breken er roerige tijden aan, want de clubhuizen aan de Nadorstweg het veld moeten ruimen voor het plan Veerse Poort. Voetbalverenigingen Middelburg en Zeelandia steken de koppen bij elkaar, ze fuseren en gaan m.i.v. het seizoen 2000-2001 verder onder de naam Zeelandia Middelburg. Aangezien het nieuwe clubhuis op het sportpark Veerse Poort nog niet klaar is, wil Zeelandia Middelburg het clubhuis aan de Nadorstweg nog niet verlaten en spant hiertoe in maart 2001 zelfs een kort geding aan tegen de gemeente Middelburg. Dat geding wordt verloren en de vereniging vertrekt schoorvoetend naar sportpark Veerse Poort. In augustus 2002 wordt het Clubhuis Zeelandia Middelburg geopend op het adres M.H. Boassonlaan 6.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Clubhuis Zeelandia/fotos


Naamgeving

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Over de geschiedenis van Zeelandia, uit de kronieken van de familie Keulemans

Eric-Jan Keulemans schrijft: "Zeelandia. In 1910 gesticht door Adrie Roda en Stefanus Willem (Wim) Gabriëlse. Deze Wim was een zoon van kastelein Jan Gabriëlse van De Koophandel. Ik citeer uit het boekje"Zeelandia, 75 jaar. Foto's, feiten en herinneringen": "Zeelandia is in 1910 begonnen als een "jongensclub" op het Molenwater. Zij waren fan van de al bestaande voetbalclub Zeelandia en doopten hun club in 1910 tot "Klein-Zeelandia". De oprichtingsvergadering vond plaats op straat en de eerste daad was de aanschaf van een bal voor 30 cent. In 1916 gingen de verenigingen "Olympia" en het oude "Zeelandia" samen tot de MV & AV Middelburg. De trouwe aanhangers van het oude "Zeelandia" van die vereniging hun vereniging "Klein Zeelandia" vervolgens snel om tot "Zeelandia".


FOTO 1 (Zeelandia op Molenwater, 1912). Staand v.l.n.r. Lou Moorman (beste vriend van mijn grootvader Kees Gilde, grensrechter en later bestuurslid), Izaak de Leeuw, Wouter Karel (ik denk de keeper want een pet en andere kleding), onbekend, Jan Geers (scheidsrechter). Midden v.l.n.r. Kees Gilde (mijn grootvader), Piet Geers. Zittend v.l.n.r. Onbekend, Adrie Groeneberg, Adrie Roda (oprichter), Wim Gabriëlse (oprichter), Cor den Exter.

FOTO 2 (Zeelandia in 1919). Staand v.l.n.r. Jan van de Kamer (voorzitter), Marien de Leeuw, Adrie van Varik, Cor den Exter, Theo (?) de Ruijter, Jan Geers (scheidsrechter) Midden v.l.n.r. Kees Gilde, Piet Geers. Zittend v.l.n.r. Bernard, Wim Gabriëlse, Cees Janse, Adrie Groeneberg, Izaak de Leeuw, Thomas Vinke

FOTO 3 (Zeelandia 1e elftal kampioen, vermoedelijk 1924). Saillant detail: in het boekje van Zeelandia uit 1985 staat een nagenoeg identieke foto maar aangevuld met scheidsrechter, bestuursleden en zelfs de mascotte. De mascotte was mijn oudtante Cato Flipse, een zus van mijn grootmoeder van vaders kant en verloofde van Izaak de Lange, de keeper van Zeelandia. Ik heb deze vrouw nog gekend. Staand (links) naast de vlag Lou Moorman (bestuurslid), rechts staand A. de Leeuw (bestuurslid) Bovenste rij v.l.n.r. Ko Pluijmers (rechtsbinnen), Izaak de Lange (keeper), Piet Geers (linksbinnen). Middelste rij v.l.n.r. Kees Geers (rechtshalf), Adri van Varik (spil), Jo de Lange (linkshalf). Onderste rij v.l.n.r. Marien de Jong (rechtsbuiten), Dirk Gillissen (rechtsbinnen), Kees Janse (midvoor), Wannes Becks (linksbinnen), Cor den Exter (linksbuiten)

FOTO 4(Aanbieding kampioensbeker aan Zeelandia in promotiewedstrijd tegen DEVO, 1925-1926).

FOTO 5 (Zeelandia II kampioen in seizoen 1924-1925, versterkt met enkele spelers uit eerste elftal). Bijzondere plaat want heb ik zowel zwart/wit als ingekleurd. De clubkleuren waren van 1910-1918 vertikale strepen groen-wit met witte broek maar werden in 1918 gewijzigd in groen-zwart met witte broek. Staand v.l.n.r. Jan Gillissen, Jaap Langeraad, David Rijkse, Izaak Marijs, Jan Gilde. Midden v.l.n.r. Bertus Philipse, Adrie van Varik, Vos. Zittend v.l.n.r. Smit, Jaap Mondeel, Piet Vogel, Willem Vernooijs, Piet Alewijnse


Dan nog een foto uit 1912 van Zeelandia (waarop mijn grootvader Kees Gilde staat, staand 3e van rechts), poserend met het complete elftal van een club genaamd Sparta. Zie de sjerp van de zittende speler. De foto moet in de buurt van Middelburg zijn genomen, ik zie wat huizen op de achtergrond maar niets wat ik kan spiegelen met de huidige tijd. De sportvelden aan de Nadorstweg dateren uit 1921 dus dat kan het niet zijn. Ik heb de foto opgestuurd naar de archivaris van Sparta, erg benieuwd of hij meer duidelijkheid kan verschaffen. Sparta is de oudste voetbalclub van Nederland en werd in 1912 kampioen van Nederland. Best mogelijk dat zij een oefenpartijtje speelden tegen Zeelandia. Als ik het uittenue van Sparta kan achterhalen heb ik meer zekerheid. Maar blijft hoe dan ook een fantastische foto. Tenslotte een foto van vermoedelijk de voetbalvereniging Middelburg. Onbekende datering, ik schat tussen 1910 en 1920. Leuke details, zie de militairen met lange jassen en geinige hoofddeksels. Of zouden het veldwachters zijn om de supporterslegioenen uit elkaar te houden? ;-)

Aanvullend: Op een aantal foto's staat Jan Geers vermeld, scheidsrechter en ook bestuurslid van Zeelandia. Zijn bijnaam was "Jan Poep", na de oorlog ceremoniemeester tijdens dansavonden bij het Schuttershof.


Over de geschiedenis van de club, van de website van Zeelandia Middelburg:

Oprichting

De oprichting van Zeelandia en Middelburg kent een bijzonder verhaal. Voordat Zeelandia op 1 maart 1910 werd opgericht, bestond er namelijk al een Middelburgse vereniging onder deze naam. Ruim 110 jaar geleden werd er in Middelburg gevoetbald door de clubs m.v.v. Zeelandia en m.v.v. Olympia. Door een groep jonge aanhangers van Zeelandia werd daarnaast precies honderd jaar geleden de club Klein Zeelandia opgericht. Zij voetbalden in de Middelburgse straten en op het Molenwater. Het oude Zeelandia ging in 1916 samen met Olympia op in een nieuwe vereniging, genaamd M.V.& A.V. Middelburg. Olympia speelde namelijk op hoog niveau, maar had geen veld, terwijl Zeelandia wel een veld had, maar weinig niveau. Een fusie was een logisch gevolg. Een aantal oud-Zeelandianen verliet de club en sloot zich aan bij hun aanhangers van Klein Zeelandia, dat de clubnaam van hun helden meteen in ere herstelde. Klein Zeelandia ging door als M.V.& A.V Zeelandia. Die afkorting stond voor Middelburgse Voetbal & Atletiekvereniging.

Het Molenwater, de meelfabriek en de Nadorst

Zowel Zeelandia als Middelburg konden in de beginjaren niet beschikken over een échte accommodatie. Zeelandia speelde op het Molenwater. Een allemansplaats. Wie het eerst kwam, kon zich het beste plekje toe-eigenen. Middelburg voetbalde op het terrein achter de oude meelfabriek aan de Kleverskerkseweg. Spelers kleedden zich om in Hotel du Commerce. Later kwamen er wel twee ruimtes die voor kleedkamers door moesten gaan, maar voor een verfrissing moest men wel even met een teiltje water langs de regenton. In 1921 verhuisde Zeelandia naar gemeentelijk sportpark de Nadorst. Middelburg volgde na de oorlog. Beide verenigingen leefden naast elkaar tot de verhuizing naar sportpark de Veerse Poort.

Sportief

Middelburg speelde tot aan de jaren '80 in de eerst klasse. Aanvankelijk in de top van het Nederlandse voetbal en na de invoering van het betaalde voetbal in de hoogste klasse van het amateurvoetbal. In de jaren 1965 tot 1969 maakte de ploeg furore door drie keer in vier jaar landskampioen van de amateurs te worden. Trainer Piet Lindenberg beschikte met spelers als de gebroeders Groenewegen, Anton Schoenmakers, Arie Delmotte, Bert Pentury en Dick van Westen over een team van stylisten en harde werkers. Het elftal werd in de pers beschreven als het Ajax van de amateurs. Zeelandia schommelde in de jaren '60 tot en met '90 in de 4e klasse KNVB en in de eerste klasse, afdeling Zeeland. Het kampioenschap van zowel het eerste, tweede, als derde elftal in het jaar van het 60-jarig jubileum was aanleiding voor een geweldig feest.

Roerige tijden

Tussen Zeelandia en Middelburg is van jongs af aan een sterke rivaliteit geweest. Zeelandia werd getypeerd als een volkse club voor arbeiders. Middelburg had een stempel van ambtenarenclub. Begin jaren '90 zochten beide verenigingen de eerste toenadering met de invoer van een gezamenlijk Nadorstoverleg. Dit resulteerde onder meer in een facelift van het complex, waarbij een complete lichtinstallatie door beide clubs bekostigd en aangelegd werd. De jaren '90 staan voor beide clubs ook symbool voor roerige tijden. Het is een periode van financiële problemen, bestuurlijk gerommel en interne verdeeldheid. Het heeft ongetwijfeld zijn invloed gehad op de nog sterkere toenadering die beide clubs tot elkaar zochten. Het besef drong door dat de handen ineen moesten worden geslagen om te kunnen overleven.

Samen

Op 22 juni 2001 fuseerden Zeelandia en Middelburg. Met de verhuizing van de Nadorst naar sportpark de Veerse Poort werd niet alleen afscheid genomen van een prachtige nostalgisch sportpark, maar ook van twee bijzondere rivalen uit de Zeeuwse voetbalhistorie. Het was tevens het startsein voor een prachtig avontuur, dat vanaf de eerste dag met geweldig veel enthousiasme en eendracht is opgepakt. Het maakt van Zeelandia Middelburg een gezellige familieclub die het verleden koestert en met liefde naar de toekomst kijkt.

Externe links

Bronnen