Middelburg Dronk

Concordia

 

Concordia

Dwarskaai 6
4331 GP Middelburg

 

Tussen 1896 en WO II een bierhal c.q. café aan de Dwarskaai G 105 te Middelburg (toen ook nog Dwarskade genoemd, later vernummerd tot Dwarskaai 4-6), nabij het droogdok van Middelburg - een opvolger van Bos.

Geschiedenis

1896
P.T. Barmes

Peter Theodoor Barmes ( zeeuwengezocht [1]) opent Concordia in 1896 - hij vertrekt in 1900 naar Barmes in de Korte Noordstraat.

1900
H. van Agten

Hendrikus van Agten neemt Concordia in 1900 over van Barmes - hij zit in de zaak tot hij in 1907 op 89-jarige leeftijd overlijdt (zeeuwengezocht [2]).

1907
M.F. van Agten

Wanneer zijn vader overlijdt zet zoon Martinus Franciscus van Agten (zeeuwengezocht [3]) de zaak voort tot hij op zijn beurt in 1916 overlijdt (zeeuwengezocht [4]).

1916
A.C. van Agten

Na het overlijden van Martinus van Agten neemt zuster Adriana Cecilia van Agten (zeeuwengezocht [5]) de honneurs waar. Het boek Hop en gerst veredeld van Eric Hageman en Toon Franken geeft aan dat mej. Van Agten de eerste jaren op het adres een depot van bieren uitbaatte, doch wellicht is het tezelfdertijd tevens een café gebleven; het was immers al een verlofzaak. Deze veronderstelling wordt mede gestaafd door onderstaans artikel uit de Middelburgsche Courant van 7 mei 1937, waar de dan 86-jarige (dat zat zeker in de genen) in haar verlofzaak aan de de Dwarskade wordt gesitueerd. Tenslotte geeft zeeuwengezocht aan dat mej. A.C. van Agten in 1940 op het adres Dwarskaai 6 staat geregistreerd als caféhoudster (zeeuwengezocht [6]) - ze is dan 89 of 90 jaar; bier moet dus wel goed zijn voor een mens.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Concordia/fotos


Naamgeving

Wellicht is de zaak Concordia genoemd omdat daar eerder de gelijknamige melkfabriek van A. Reijnierse gevestigd was - Concordia was de godin van de eendracht.

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen