Middelburg Dronk

Dansschool Meeuse

PB014027.jpg
Algemeen
Soort Cafe
Eigenaar W.M.J. Meeuse
Adres Nieuwstraat 17-19
Links
Tijdlijn
Periode 1950-1960
Voorganger(s) Melksalon Boone
Opvolger(s) Spiritueel Café Middelburg
Gebied
Zie ook Nieuwstraat

Dansschool aan de Nieuwstraat 17-19 te Middelburg.

Geschiedenis

1953
W.M.J. Meeuse

In maart 1953 vraagt W.M.J. Meeuse verlof A aan voor zijn dansschool op het adres Nieuwstraat 17 Middelburg. De dansschool van Meeuse is multifunctioneel, men kan er niet alleen, onder het genot van een drankje, leren dansen, maar de ruimte is ook beschikbaar voor bruiloften en andere intieme feesten. Meeuse blijft, samen met zijn echtgenote, tot op hoge leeftijd actief als dansleraar en de school sluit zijn deuren vermoedelijk in 1976, want een jaar later vindt men geen advertenties meer in de PZC.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Dansschool_Meeuse/fotos


Naamgeving

Spreekt voor zich.

Eigenaars

  • W.M.J. Meeuse (1953-1977)

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Stiesel in m’n embde

In de eerste klas van de R.H.B.S. in Middelburg was het usance – we schrijven 1965 – om, vrijwel classicaal, danslessen te nemen, teneinde het sociale aanpassingsvermogen in bepaalde kringen te bevorderen – noblesse oblige, letterlijk, in de kinderschoenen. Voor de proefles bij Dansschool Meeuse was de dresscode voor jongeheren een pantalon, liefst grijs, een overhemd, liefst wit, en jasje-dasje . "Natuurlijk", zei mijn moeder, "Bij Stiesel in m’n embde moet je er als door een ringetje te halen uit zien". Ze legde uit dat de heer Meeuse bij voorkeur gekleed ging in overhemden waarvan boord en manchetten met stijfsel gesteven waren – vandaar de vreemde bijnaam. Verder dan de proefles heb ik het overigens niet gebracht, aangezien enkelen van ons, dansende de dans, werden weggestuurd wegens ordeverstoring. We hadden wat H2S (geratst uit het scheikundepracticum) op de dansvloer gesprenkeld en de geur van rotte eieren was niet van de lucht. Begin jaren 70 zag ik Stiesel in m’n embde terug in het Middelburgse zwembad Poelendaele waar ik vakantiewerk als garderobier deed – veelal schoonmaakwerk en ordehandhaving in de kleedruimten. De familie Heestermans baatte er, na hotel 't Raedthuys te hebben verkocht, de kantine uit en het kon er, vooral op donderdagavond, erg gezellig zijn. Zo gezellig, dat ik mijn eerste weekloon bijna geheel kwijt was aan het gepofte gelag in de kantine – doch dit terzijde. Maar goed, de heer Meeuse trok vrijwel dagelijks zijn baantjes in het zwembad en hij had me wellicht mijn jeugdzonde vergeven of eenvoudigweg vergeten, want dat voorval is niet meer aan de orde geweest. Voor hij zich naar de kleedruimten begaf, speelde zich altijd hetzelfde ritueel af aan de bar in de kantine. Hij had zijn kostbaarheden in een juten zakje gedaan, dat hij met de onsterfelijke woorden: “Zou u mijn zak met juwelen willen bewaren”., overdroeg aan degene die achter de bar stond. Iemand, ik weet helaas niet meer wie, heeft toen eens, met even onsterfelijke woorden, geantwoord: “Vanzelfsprekend meneer Meeuse, uw zak is bij ons in goede handen”.

Wim van Iren herinnert zich

"Maar wat mij aan de heer Meeuse het meest opgevallen is was zijn correcte manier van groeten. Dan liep je bijvoorbeeld met een paar anderen rondjes door de stad (Jaha, wij liepen toen rondjes door de Lange Delft etc., daar er niet zo heel veel in de knip zat. En dan kwam je op een gegeven moment Dhr Meeuwse tegen en dan was het Goedenavond Meneer..., Goedenavond Meneer... enz. Hoe hij dat voor elkaar speelde heb ik nooit zo goed begrepen, maar hij deed het wel. Wist dus ook nog eens al de namen van zijn leerlingen als hij ze tegen kwam. Als 16 of 17 jarig ventje vond je dat natuurlijk nog al wat."

Adres en contactgevens

Nieuwstraat 17-19 Middelburg

Bronnnen

Externe links