Middelburg Dronk

De Bogt van Guinee

 

De Bogt van Guinee

Oostkerkplein 13
4331TL Middelburg

 

Een pension aan het Oostkerkplein 13 te Middelburg.

Geschiedenis

1940
J.A. Meulmeester

In mei 1940 worden er kamers met of zonder pension aangeboden in het pand De Bogt van Guinee op het Oostkerkplein 13 in Middelburg. Boekbinder J.A. Meulmeester (zeeuwengezocht [1]) is de eerste pensionhouder - hij blijft in het pension tot 1948.

1948
Gerardus Melchior Willem Acda en Maria Johanna van den Broek

Vanaf 1848 zitten Gerardus Melchior Willem Acda en Maria Johanna van den Broek in pension De Bogt van Guinee. Wanneer Acda op 17 november 1957 overlijdt (zeeuwengezocht [2]) zet zijn echtgenote de zaak voort. Maria Johanna van den Broek overlijdt in 1971 en wellicht zetten dan de erven Acda/Van den Broek het pension nog voort tot De Bogt van Guinee in 1977 te koop wordt gezet, vervolgens verkocht wordt en een woonbestemming krijgt.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Bogt van Guinee/fotos.


Naamgeving

De Bogt van Guinee was een geliefkoosd uithangbord bij matrozenkroegen en hoewel er nooit informatie over zo’n herberg gevonden is zal die er vermoedelijk wel zijn geweest. De straatnaam Bocht van Guinea - komt al voor in 1741 - herinnert aan een weinig bekend deel van ons koloniaal verleden. Sinds de 17de eeuw lagen er aan de Afrikaanse Golf van Guinea Nederlandse handelsposten waar slaven werden gekocht die onder erbarmelijke omstandigheden naar Amerika werden vervoerd om te gaan werken op plantages. Ze werden in de 19de eeuw zelfs door het KNIL in dienst genomen om een tekort aan soldaten in Indië op te vangen. In 1872 kwam er een eind aan de Nederlandse band met de Golf van Guinea, want toen verkocht Nederland zijn vestigingen aan Engeland.

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen