Middelburg Dronk

De Drie Tonnetjes


De Drie Tonnetjes
Locatie Noordweg
Periode 1890-1900
Eigenaar Jacob de Jong
Voorganger Het Hoefijzer
Opvolger Noordsingel


Tolhuisje Noordweg 1890, links Herberg De Drie Tonnetjes.JPG

Beschrijving

Een herberg, later café met biljart dat een groot deel van de 19e eeuw was gevestigd aan de Noordweg R 68A in Middelburg, toen nog Noordstraatweg geheten. Het café verdween omstreeks 1930. Pieter de Witte zit in 1893 in De Drie Tonnetjes en gaat een jaar later failliet (zeeuwengezocht [1]).

Geschiedenis

  • Deze herberg bestond in ieder geval van 1839 tot ca 1929, aan de tegenwoordige Noordweg, vlak bij de tolpoort die zich daar toen nog bevond. Uit het boek D' Guld Waerrelt : de wondere huisnaamwereld van Middelburg: "Op het woonadres Noordweg 1-3 is het beeldmerk van de voormalige brouwerij 'De Drey Tonnekens' te zien. Het embleem op de roedenkruising is recentelijk aangebracht op initiatief van de huidige bewoner. De gevel is verfraaid met een gevelsteen waarop het evenbeeld van de schilddragende leeuw is te bewonderen. Tot ongeveer 1930 was op dit adres een café van gelijkluidende naam gevestigd. Naar horen zeggen betrok dit café vanouds zijn bier vanuit de gelijknamige brouwerij in de binnenstad. Het café, dat was gesitueerd tegenover het voormalige tolhuis aan het begin van de Noordweg, bood verpozing aan de wachtende reizigers. De Noordweg was een van de belangrijkste toevoerwegen naar Middelburg. Vanaf de zeventiende eeuw werd tol geheven om te voorzien in het onderhoud van de weg. Het adres van het voormalige pand 'Het Kasteel van Den Noordboom' is onbekend, de naam refereert vermoedelijk aan een slagboom ter plaatse. Het gebruik van 'Kasteel' in de huisnaam wijst wel vaker op een horecagelegenheid."
  • Mogelijk was de Drie Tonnetjes een opvolger van twee andere herbergen op de Noordweg: De Zon en De Nieuwe Verwachting. Die worden in respectievelijk 1843 en 1872 vermeld in de Middelburgsche courant, en waren gesitueerd ter hoogte van Brigdamme. Het is echter niet zeker of dit dezelfde locaties was als waar De Drie Tonnetjes was gevestigd.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Drie_Tonnetjes/fotos


Naamgeving

Vernoemd naar de vroegere bierbrouwerij "Den Drije Tonnekens, in de 17e eeuw gelegen tussen het tegenwoordige Hofplein en de Bogardstraat. Deze brouwerij achter de oude kerk sloot in 1761.

Eigenaars

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Noordweg (Wijk R 68A) Middelburg

Externe links

Bronnen