Middelburg Dronk

De Groene Kraan

 

De Groene Kraan

Dwarskaai
Middelburg

 

Een herberg die rond 1751 was gevestigd aan de Dwarskaai G 106 in Middelburg.

Geschiedenis

1751
Jan Roose

In folio F 42 van de Handschrift Verzameling staat op 10 mei 1754 dat Jan Roose Borger en inwoner alhier vrijgildebroeder wijn- en biertappersgilde is in huis de Groene Kraan op de Dwarskaaij. Wanneer hij een jaar later overlijdt is zijn adres Dambrug (zeeuwengezocht [1]) - daar lag De Groene Kraan bijna recht tegenover.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Groene Kraan/fotos


Naamgeving

Het pand heette De Groene Kraan, een naam die wellicht was afgeleid van de groene kraan die schuin tegenover het pand, aan de andere kant van het dok, op de Dam stond. In de stadsrekening van 1587 staat hierover het volgende: Paulus van Suerendonck kreeg 11 pond Vlaams, 3 schellingen en 4 penningen voor het schilderen van de groote kraan op den Dam van schoen groen en het dacht (dak?) saelie blauw met acht waepens daer oppe.

Bijzonderheden

  • Van de in 1862 gesloopte Stadshijskraan werd in 1986 de funderingssteen gevonden onder een stapel puin van het bedrijf van A. Boone aan de Herculesweg in Middelburg. Die steen bevatte de namen van de regenten uit die tijd, die aanwezig waren bij de ingebruikname van de kraan in het jaar 1746. De kraan was van hout en werd gebruikt voor het lossen van de wat zwaardere scheepsladingen. In oude documenten wordt overigens ook al van een stadskraan gesproken in de tweede helft van de 13e eeuw. De kraan uit 1746 was dus een opvolger van die, die daarvoor drie eeuwen in gebruik was geweest in de haven van Middelburg. In 1861 werd tweehonderd meter verderop een nieuwe kraan in gebruik genomen, nabij de Punt. Die kraan staat er nog steeds, en werd in 2010 gerestaureerd.

Mooie verhalen

Bronnen

Externe links

Bronnen