Middelburg Dronk

De Kaatsbaan

SNC00025.jpg
Algemeen
Soort Herberg
Eigenaar G. van der Plaat
Adres Molenwater N 49
Links
Tijdlijn
Periode 1810-1820
Gebied
Zie ook Molenwater

Een herberg aan het Molenwater N 49 (later vernummerd tot 111) te Middelburg.

Geschiedenis

1814
G. van der Plaat

In 1812, leert de site zeeuwengezocht, treedt Gerrit van der Plaat in het huwelijk met Maria Magdalena van de Laar en ze krijgen dat jaar een dochter die slechts 1 maand in leven blijft. Twee jaar later, in 1814, krijgt het echtpaar opnieuw een dochter die, helaas, 2 maanden later overlijdt. In 1814 staat Van der Plaat tevens op het adres Molenwater N 49 Middelburg geregistreerd als aubergiste oftewel herbergier (zeeuwengezocht [1]) . Het is niet duidelijk hoe lang hij herbergier op het adres is geweest, in ieder geval staat hij in 1819 als particulier geregistreerd op een ander adres - in dat jaar krijgt het echtpaar voor de derde maal een dochter.

Foto's


Naamgeving

De naam van het pand was De Kaatsbaan, aangezien er vroeger daadwerkelijk een kaatsbaan in de tuin gevestigd was. Later werd de naam van het pand veranderd in Maljaerd - deze naam draagt het pand nog steeds.

Eigenaars

Bijzonderheden

J.P. Bourjé kocht De Kaatsbaan, inclusief stal en koetshuis aan de Nieuwe Oostersestraat, in 1805 voor 626 pond Vlaams (zeeuwengezocht [2]). Hij brak de kaatsbaan af en legde een moestuin en een grasveld voor de melkgeit aan. Bourjé was een beoefenaar van kunst en wetenschap die o.a. schilderde en instrumenten ontwierp. Hij raakte op enig moment in financiële moeilijkheden en heeft toen wellicht voor een korte periode een deel van het pand verhuurt als herberg. (bron: Frappante Gelijkenissen; J.P. Bourjé (1774-1835) als beoefenaar van kunst en wetenschap, Albert Meijer - uitgave Zeeuwse Katernen 1992)

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Molenwater N 49 (later vernummerd tot 111) Middelburg.

Externe links

Bronnen

  • Krantenknipsels: Historische Kranten Koninklijke Bibliotheek en Krantenbank Zeeuwse Bibliotheek.