Middelburg Dronk

De Kruitmolen

 

De Kruitmolen

Kruitmolenlaan 129
4337 KP Middelburg

0118 634862
info@bowlingdekruitmolen.nl
Website

 

Bowling en partycentrum aan de Kruitmolenlaan 129 te Middelburg - een voorloper van grand café De Kruit.

Geschiedenis

1980
Kees Vader, Janny Vader en Rens Vader

In eerste instantie lijkt deze zaak een vreemde eend in de bijt. Begonnen als kantine van het, in 1980 geopende, gelijknamige sportcomplex kreeg het voor sommige bewoners van de wijk Dauwendaele al vrij snel een (buurt)caféfunctie. Kees en Janny Vader zitten vanaf de opening in Bar Bowling De Kruitmolen. Eerst pachtten ze de kantine van de Gemeente Middelburg, maar na verloop van tijd werd Bar Bowling De Kruitmolen hun eigendom en komt zoon Rens ook in de zaak. De zaak werd later uitgebreid met een partycentrum - men kan er nu bijvoorbeeld ook groepsgewijs steengrillen. In januari 2014 dragen Kees en Janny Vader het horecagedeelte over aan de familie Bouyelma (eigenaren van Restaurant Valkenisse) - Twan Bouyelma was een periode kok bij de familie Vader. Rens Vader is en blijft eigenaar van Bowling de Kruitmolen terwijl de eigenaren Bouyelma het horecagedeelte omdopen tot grand café De Kruit.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Kruitmolen/fotos


Naamgeving

In de 17de eeuw was nabij deze locatie een kruitmolen gevestigd.

Honkbalvereniging The Green Sox

Tussen 1972 en 1995 was in Dauwendaele de Honkbalclub The Green Sox actief. De club had geen eigen clubhuis en maakte daarom altijd gebruik van de kantine van de Kruitmolen. Bekende namen van de club waren onder meer vader en zoon Franklin en Pinky Victor.


Mooie verhalen The Green Sox

Eelko de Munck herinnert zich nog een aantal anekdotes van de club:

"Van The Green Sox moet je weten, dat:

 • Henk de Jong in de bocht bij Hoogerheide uit moest wijken voor een dood konijn en vervolgens een paar keer met de auto over de kop sloeg (ze waren onderweg naar een uitwedstrijd). Niemand raakte gewond, het konijn was al overleden.
 • Sommige personen, rijdend over de A58, hangend uit een auto met een honkbalknuppel in de hand, de auto van andere teamgenoten probeert te raken, wat de rest van de weggebruikers nogal verontruste.
 • Martin Lemstra zo een oude BMW in bezit had, dat het mos met bloemetjes op de afdichtingen van zijn ramen groeide en dat we iedere keer weer blij waren dat we het weer hadden gehaald
 • Reinier Kasander zijn achterbank van zijn oude Opel Kadett, gebruikt als vuilnisbak
 • Toby Bimmel altijd een zak chips meeneemt in het buitenveld en deze tussen de slagbeurten in, al zittend op eet.
 • Je niet achterlangs Frans v/d Steen moet lopen, als deze met een knuppel staat in te zwaaien. Dit kan je voortanden kosten
 • Michel van Son (trainer/coach van het junioren team) eerst zijn teamspelers bij het veld ophaald en vervolgens met 160 km/h, binnendoor naar het ziekenhuis in Goes rijdt om zich daar vervolgens te laten hechten, omdat hij zich had gesneden met een motorzaag. En hierna naar een uit wedstrijd rijdt in Capelle a/d IJssel.
 • Eugene van Engel alleen met de grootst en zwaarst mogelijk knuppels wilt slaan.
 • Waldy van Engel zo hard van het derde honk naar het eerste honk gooit, dat menig honkloper niet weet wat hem overkomt
 • Menig honkbalspeler door de vrouw/vriendin na een training of wedstrijd moest worden opgehaald uit de kantine van de Kruitmolen, omdat ze dachten dat deze niet meer naar huis zouden komen.
 • De dug-out zo laag was, dat het menig honkbalspeler hoofdpijn heeft bezorgt
 • Een geslagen bal op de begraafplaats, een rondje bier kostte."

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen