Middelburg Dronk

De Landbouw

 

De Landbouw

Markt 22
Middelburg

 

Een Café/Melksalon, tussen 1901 en 1940 gelegen aan de Markt I 9 (later vernummerd tot 22) in Middelburg.

Geschiedenis

1901
L. Dekker

L. Dekker opent zijn Melksalon in december 1901 aan de Grote Markt in Middelburg, in het pand naast het Nederlands Koffiehuis van van der Harst. Op 30 december van dat jaar plaatst hij een aankondiging in De Faam.

1908
W. Reijnierse

Dekker wordt in 1908 opgevolgd door W. Reijnierse, die De Landbouw uitbaat tot 1940 - het pand wordt verwoest tijdens W.O. II.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Landbouw/fotos.


Naamgeving

De naam Melksalon De Landbouw kwam in deze tijd vaker voor in Zeeland. Ook in Oostburg en Goes waren zaken te vinden met deze naam. De Nieuwe Landbouw is afgeleid van deze naam.

Bijzonderheden

Het vernummerde adres Markt 22 bestaat niet meer, omdat na W.O. II de Markt nog slechts oneven nummers kent - De Landbouw aan de noordzijde van de Markt, die voor de oorlog ter hoogte van Plein 1940 was gesitueerd.

Mooie verhalen

Uit de PZC, Melksalon was er voor dammers en vliegeniers:
Gezellig ziet het er zeker uit bij de Melksalon De Landbouw aan de Markt in Middelburg. Een vol terras en een vol balkon. Een ober die bij een groepje militairen een bestelling noteert. Aan het tafeltje ernaast zitten vijf dames. Aan de melk. "Of koffie of thee", zegt Willem Reijnierse uit Piershil. Hij is vernoemd naar zijn grootvader die de uitbater was van De Landbouw. De naam van de melksalon verwijst naar het boerenbedrijf dat Willem Reijnierse na onteigening had moeten opgeven. Uit de overlevering weten Willem en zijn zus Paula, die nog in Middelburg woont, dat de melksalon populair was bij militairen die gelegerd waren bij het vliegveld bij Vlissingen. De melksalon was een bekende ontmoetingsplaats.De damvereniging was er kind aan huis. Uit een knipsel uit de Vlissingsche Courant van 2 november 1926 staat W. Reijnierse zelf als speler genoteerd. Voor Atletiekvereniging EMM was het voor de oorlog de uitvalsbasis van de Singelloop. In 1934 werd er de Zeeuwsche Zweefvliegclub opgericht en datzelfde jaar hield de aquariumvereniging de Walchersche Natuurvrienden er een lezing 'met lichtbeelden' over 'onze tropische aquarium-bewoners'.Makelaars hielden er zitting en bouwprojecten werden er aanbesteed, zoals in 1938 toen woningstichting Volksbelang zestien woningen wilde laten bouwen aan de Verlengde Julianastraat en de Hendrikstraat.Hoe lang Willem Reijnierse exact De Landbouw heeft uitgebaat weten zijn kleinkinderen niet. Waarschijnlijk vanaf midden jaren twintig, want dan verschijnen de eerste artikelen waarin de melksalon wordt genoemd. De datum van het einde van de Landbouw is wel precies bekend: 17 mei 1940. De zaak werd nooit herbouwd.
Uit de PZC, een verhaal bij de bovenste foto:
De ober op de foto is David Rijkse, mijn vader, jarenlang in dienst geweest bij de heer Reijnierse." David Rijkse (1928, vernoemd naar zijn vader en tegenwoordig woonachtig in Dieren) zag vorige week zaterdag op de website www.pzc.nl/middelburg1940 de foto van melksalon De Landbouw op de Markt. In de man die bij de militairen op het terras de bestelling opneemt, herkende hij direct zijn vader. Zoon David: "Ik kende de foto. Mijn vader heeft tot aan de oorlog onder meer bij Reijnierse gewerkt. Hij was ambulant ober en kelner. In de wintermaanden was hij alleen op donderdag bij Reijnierse. Donderdag was marktdag en dus druk. De Melksalon werd bij het bombardement verwoest. Na de oorlog werkte hij in het 'noodcafé' van Piet Vogel aan de Kaai."
K. Koeijer uit Middelburg reageerde ook op het artikel over de melksalon. "Betreffende de foto over de melksalon deel ik u mede dat inderdaad veel melk op de bovenverdieping aan scholieren werd geschonken: 10 cent per groot glas. Ik at daar tussen 1932 en 1937 's middags mijn boterham op.

Externe links

Bronnen