Middelburg Dronk

De Lange Jan

 

De Lange Jan

Koorkerkhof 14
4331 BB Middelburg

 

Een café dat van 1908 tot 1941 gevestigd was aan het Koorkerkhof A 118 (later vernummerd tot 14) in Middelburg - een opvolger van de Gorinchemsche Bierhal en een voorloper van Torenzicht.

Geschiedenis

1908
William Seymour

In 1908 opent William Seymour café de Lange Jan aan het Koorkerkhof A 118 in Middelburg.

1923
Johannes Brandenburg

In 1923 verkoopt Seymour wegens gezondheidsproblemen de zaak aan Johannes Brandenburg die de zaak de naam Torenzicht geeft.

1929
M. Bek

M. Bek komt in 1929 in de zaak die dan weer de Lange Jan heet.

1934
C.J.C. Heeren en J.Th. Surendonk

In oktober 1934 vraagt C.J.C. Heeren verlof A aan voor het pand Koorkerkhof A 118 en eind 1935 tekent de heer Surendonk een huurcontract voor De Lange Jan. Na vijf rustige jaren begint voor Surendonk de ellende. In april 1940 verzakt zijn pand. Er ontstaan grote scheuren in de muren en het pand moet zowel binnen als aan de voorzijde gestut worden. In de krant staat dan al: ‘Naar wij vernemen zal herstel wel niet meer goed mogelijk zijn en zal wel tot algeheelen herbouw moeten worden besloten’. Het pand overleeft zoals gezegd wonderwel het bombardement van mei 1940. Toch wordt het voor wederopbouw onteigend zodat het gesloopt en opnieuw opgebouwd kan worden. In maart 1941 gaat het tegen de vlakte. Daarmee komt ook een einde aan de caféfunctie van het hoekhuis op de hoek van Koorkerkhof en Reigerstraat. Uitbater Surendonk laat de moed niet zakken en opent op vrijdag 14 juni 1940 vol goede moed de deuren van hotel café-restaurant Sonnevanck aan de Blauwedijk 41-43. Maar nog geen jaar later moet hij Sonnevanck om onduidelijke redenen alweer van de hand doen. De heer Ots neemt het hotel over en Surendonk keert Middelburg, ongetwijfeld gedesillusioneerd, de rug toe.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De_Lange_Jan/fotos


Naamgeving

Vernoemd naar de toren, uiteraard.

Bijzonderheden

  • De ets van De Lange Jan werd in ca. 1913 gemaakt door Leslie Moffat Ward Re en had als titel "The Lange Jan Cafe, Middleburg" - zie ook http://www.lesliemoffatward.com/
  • Op de hoek van het Koorkerkhof en de Reigerstraat (Koorkerkhof 14) ligt een bijzonder wederopbouwpand. Dit pand waarin nu een zaak in dameskleding en interieurartikelen is gevestigd, is strikt genomen namelijk geen wederopbouwpand, maar wél een pand in wederopbouwstijl.

Een maand voor het bombardement van mei 1940 viel namelijk in de PZC te lezen dat dit hoekpand was verzakt en acuut gestut diende te worden. Bij het bombardement van mei 1940 (die eigenlijk een beschieting gevolgd door een stadsbrand was) bleef het pand gespaard. Bij de verregaande onteigeningsronde die daarop plaats vond om de wederopbouw van de stad mogelijk te maken, werd ook Koorkerkhof 14 onteigend, gesloopt en opnieuw opgebouwd. De caféfunctie die het voor de oorlog had, ging daarbij verloren.

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen