Middelburg Dronk

Torenzicht

 

Torenzicht

Koorkerkhof 14
4331 BB Middelburg

 

Een café dat van 1923 tot 1929 gevestigd was aan het Koorkerkhof A 118 (later vernummerd tot 14) in Middelburg - een opvolger van de Gorinchemsche Bierhal en De Lange Jan en een voorloper van De Lange Jan.

Geschiedenis

1923
Johannes Brandenburg

In 1923 neemt Johannes Brandenburg De Lange Jan aan het Koorkerkhof A 118 in Middelburg over van William Seymour en hij doopt zijn zaak Torenzicht. Zes jaar later verhuurt hij zijn pand aan M. Bek en die kiest voor de oude naam, De Lange Jan.

Foto's


Naamgeving

Vernoemd naar de toren, uiteraard.

Eigenaars

  • Johannes Brandenburg 1923-1929

Bijzonderheden

Uit een advertentie in de Middelburgsche Courant van 31 december 1923 blijkt dat Johannes (‘Wannes’) Brandenburg het café-biljart op de hoek van het Koorkerkhof heeft overgenomen van J. A. J. Seymour. Deze J. A. J. Seymour zal waarschijnlijk de weduwe van William Seymour zijn. Wannes Brandenburg is een druk baasje. Naast kroegbaas van café Torenzicht wordt hij in 1929 ook uitbater van het Schuttershofcomplex, dat op dat moment fungeert als schouwburg, vergaderzaal en sociëteitszaal van het Schuttersgilde van Sint Sebastiaan. Waarschijnlijk krijgt Brandenburg het daar zo druk mee, dat hij na een paar jaar het pand besluit te verhuren. In 1929 verhuurt hij De Lange Jan aan M. Bek die in 1932 in de Middelburgsche Courant adverteert onder de veelzeggende kop Bier. Bier. - in café De Lange Jan verkoopt hij een groot glas bier voor 10 cent. In oktober 1934 zet Brandenburg weer een advertentie voor in de PZC. De geschiedenis in een PDF-bestand: Media:Café_de_Lange_Jan.pdf

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Koorkerkhof 14 Middelburg

Externe links

Bronnen

  • Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • Foto's uit Het Walchers Bierboek. Bijschrift: "Zijn zoon Jan (Seymour) zit achter op de kar en hij is de grootvader van mevrouw Habets-Seymour van restaurant De Ploeg, die deze foto's welwillend ter beschikking heeft gesteld."