Middelburg Dronk

De Stuurman

 

De Stuurman

Rotterdamsekaai O 246
Middelburg

 

Een herberg die tussen 1748 en ca 1773 was gelegen aan de Rotterdamsekaai O 246 te Middelburg. De zaak was een voorloper van Het Behouden Huys en Het klein Oostindisch Huis.

Geschiedenis

1748
Jochem Niemand

In de Handschrift Verzameling 849-6 wordt op 16 maart 1748 en op 18 mei 1748 (de latere datum met de toevoeging consent) gemeld dat vrijgildebroeder Jochem Niemand De Stuurman op de Rotterdamsekaai heeft gekocht - hij zat eerder in herberg De Zwarte Leeuw op de Beestenmarkt. Een advertentie uit de Middelburgsche Courant van 28 november 1772 meldt dat De Stuurman, de zeer vermaarde Herberg, waar in de Tappers Neering veele jaren met goed Succes is gecontinueerd, staande en gelegen op de Rotterdammer Kaay by de Oost-Indische Kamer, te koop staat - verdere gegevens ontbreken vooralsnog.

Foto's


Naamgeving

De naam van het pand was Stiermans Gerieff, een naam die boven de deur van van het pand was geschilderd, evenals de oude nummering O 246 - zo laat een foto in het boek d' Guld Waerelt zien. Ed de Graaf geeft in zijn aan aan dat stierman voor stuurman staat en gerieff voor genot of gemak. Hij concludeert tenslotte dat het hier om een huis gaat dat zich heeft toegelegd op het ontvangen en gerieven van het zeevarend kader.

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen