Middelburg Dronk

De Zilvre Vloot

Pand Het Swarte Leeuwke Hoek Varkensmarkt Koestraat, ca. 1970.JPG
Algemeen
Soort Herberg
Eigenaar J. Hendriks
Adres Varkensmarkt
Links
Tijdlijn
Periode 1780-1790
Voorganger(s) Het Swarte Leeuwke
Opvolger(s) Wielemaker (3)
Gebied
Zie ook Varkensmarkt

Herberg aan de Varkensmarkt te Middelburg - opvolger van Het Swarte Leeuwke en voorloper van Wielemaker (3).

Geschiedenis

1787
J. Hendriks

In de zogenaamde lootjesboeken van het Onze Lieve Vrouwegasthuis komen drie vermeldingen voor van de herberg De Zilvre Vloot. De eerste meldt dat Maria van Dijk, hebbende gewoond als meid bij Jacob Hendriks in De Zilvre Vloot in februari 1787 patiënt was in het gasthuis. De tweede deelt mee dat de gemaakte gasthuiskosten van Martinus Voorlaan in augustus 1794 voor rekening zijn van zijn slaapbaas Jacobus Hendriks in Den Zilvre Vloot op de hoek van den Varkemarkt. De derde vermelding geeft aan dat Carolina Maarschalk, hebbende gediend in De Zilvre Vloot bij Jacob Hendriks, in december 1800 patiënt van het gasthuis is.

Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

  • Jacob Hendriks koopt in maart 1792 een pand aan de Varkensmarkt van Jacob Clement voor 339 pond Vlaams (zeeuwengezocht [1]). Op 4 januari 1797 staat Jacob Hendriks ingeschreven als herbergier op het adres Rouaansche Kade G 114 (zeeuwengezocht [2]) - wellicht heeft hij dan twee zaken.
  • De Zilvre Vloot is wellicht een opvolger van Het Swarte Leeuwke dat zich op de hoek van de Varkensmarkt en de Koestraat bevond. Op de hoek van de Varkensmarkt en de (Lange) Gortstraat zit in dit tijdsbestek 't Sonnetje.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Varkensmarkt in Middelburg.

Externe links

Bronnen

  • Foto's: collectie Rob van Hese