Middelburg Dronk

Den Hasert

Kerspel vanuit de Gravenstraat, 1960.JPG
Algemeen
Soort Herberg
Eigenaar Jan die Balmakere
Adres Kerspel
Links
Tijdlijn
Periode 1430-1440
Gebied
Zie ook Kerspel

Herberg annex kaatsbaan in het Kerspel te Middelburg.

Geschiedenis

1438
Jan die Balmakere

In Bronnen tot de geschiedenis van Middelburg in den landsheerlijken tijd (II 110) staat dat "Jan die balmakere" in 1438 des heeren van der Veren huus in den Hasert heeft gehuurd en hij houdt daar caetspel ende andere quade vergaringe. Het zou interessant zijn te weten wat voor andere quade vergaringe Jan in zijn herberg hield. Wellicht zaten er vrouwen van lichte zeden, dat kon in 1438 nog - in 1460 werd bepaald dat die vrouwen zich alleen maar mochten ophouden in de Spanjaardstraat. Het is niet bekend hoelang Jan in de herberg zat - de stad verkocht in 1639 de erven van de afgebroken kaatsbaan.

Foto's


Naamgeving

Aangezien de naam van de zaak ontbreekt, is voorlopig gekozen voor een referentie aan de toenmalige naam van de straat.

Bijzonderheden

  • De naam Hasert duidt op een kansspel. In 1595 en 1599 wordt het Hasaertstraetken genoemd, maar in 1585 is er ook al sprake van huisjes int Tcaetspel inde Goorstraete. Taeke Stol concludeert in De straatnamen van Middelburg dat er in eerste aanleg twee doodlopende straatjes, richting Gravenstraat en richting Gortstraat, waren die later met elkaar werden verbonden. In 1796 heet de straat het Kaspel - Stol schrijft het volgende over de naam van de straat: "Waarschijnlijk is ook hier weer door de volksetymologie het kaetspel-kaspel tot kerspel geworden. De kaatsbaan bestond immers al sinds 1639 niet meer, dus dat verband wist men kennelijk niet meer te leggen. De overgang kaspel-kerspel wordt aannemelijk als we kaspel op z'n Zeeuws uitspreken als kèspel (langgerekte è)."
  • Marco Evenhuis wees er echter op dat het woord kerspel de grens tussen twee parochies markeert (wikipedia over kerspel) - wellicht een beetje te veel wishfull thinking van Taeke Stol.
  • De combinatie van herberg en kaatsbaan kwam meer voor, bijvoorbeeld bij De Kaatsbaan aan het Molenwater.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Kerspel Middelburg.

Externe links

Bronnen

  • Bronnen tot de geschiedenis van Middelburg in den landsheerlijken tijd, Deel I, II en III W.S. Unger (Rijks Geschiedkundige Publicatien 54, 61 en 75, 's-Gravenhage 1923-1931)
  • Stadsrekeningen van Middelburg 1550-1600 en 1600-1625 H.M. Kesteloo
  • De straatnamen van Middelburg, Taeke Stol (Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, 1979)
  • Foto's: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek