Middelburg Dronk

Double D

 

Double D

Vrijlandstraat 65
Middelburg

 

Een jeugdsoos annex -disco die begin jaren '80 (vanaf 1982/1983) maandelijks werd georganiseerd, in Ontmoetingscentrum Dauwendaele van het Winkelcentrum in de gelijknamige wijk, aan de Vrijlandstraat 65 in Middelburg

Geschiedenis

1982
Gemeente Middelburg

Double D begon in 1982 in het wijkcentrum Dauwendaele op het adres Vrijlandstraat 65 in Middelburg. Hoewel de disco oorspronkelijk was bedoeld voor de jeugd uit de wijk, werd het al snel een evenement waar jongeren uit de hele stad (en daarbuiten) op afkwamen. Er werd geen alcohol geschonken en de disco was al om 23.00 afgelopen. Double D. is echter opgenomen in Middelburg Dronk omdat een grote groep mensen zich deze disco zal herinneren als eerste uitgaansgelegenheid; 'de kennismaking met het vak'. Omdat het succes groot was besloot men na een paar jaar op zaterdagmiddagen ook 'mini-disco's' te organiseren voor de allerkleinsten. Binnen een paar weken werd ook die variant druk bezocht door de jeugd van 12 tot 18. Behalve de muziek waren liefdeshormonen belangrijke trekpleisters: Double D was een broeinest voor kalverliefde.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Double_D/fotos.


Naamgeving

De twee D's in het woord Dauwendaele wellicht, of een verwijzing naar voorloper Disco Dayan

Bijzonderheden

Voor 1980 organiseerde de Soos ook al discoavonden in het Winkelcentrum Dauwendaele. In 1977 onder de naam Disco Dayan, in 1979 als Soos Komma.

Mooie verhalen

Feestjes van Trefcenter

René van Hilst schrijft: "Foto uit 1975. Een van de eerste Trefcenterfeestjes in ontmoetingscentrum Dauwendale. De meeste feestjes werden in die tijd opgeluisterd met optredens van in die tijd toppers zoals,Lee Towers, Anita Meyer, en andere top 40 helden. Ik dacht dat Corine de Bruyne en Jeannette Larivière vaak bloemen aan deze artiesten uitreikten. Op de foto uitbaters van het ontmoetingscentrum de heer en mevrouw van Oeffelen, rechts Nico van Essen , Adrie Bouterse en Rene van Hilst. Toen nog geen indrinken en laat weg neen om half 8 aan het bier, prachtige tijd."

La Bamba

Het nummer La Bamba, uitgevoerd door Ritchie Valens, is onlosmakelijk verbonden met Double D. Dat nummer wordt door Walcherse leeftijdsgenoten geassocieerd met het begin van de jaren '80, toen het in Middelburg en omstreken nog wemelde van de jeugdsozen, waar wekelijks of maandelijks jeugddisco's werden georganiseerd. Een belangrijke trekpleister van die avondjes was 'de extended version' van het bewuste nummer, dat met een beetje geluk vier keer per avond gedraaid werd.

Met dansen of muziek had het draaien van La Bamba niets van doen. Het nummer draaide om zoenen, en liever nog: om tongzoenen. Zodra het nummer werd opgezet ging de helft van de 300 aanwezigen in een grote kring staan, schouder aan schouder, en ging de andere helft rondjes lopen binnen die kring ( ieder rondje was weer anders, geloof me maar). Het aardige was dat je als 'loper' een vrijbrief had om de mensen die de kring vormden te benaderen met kusjes. Als je iemand interessant vond probeerde je aan te sturen op een tongzoen. Dat lukte vaak nog ook. Je kunt je die taferelen nu haast niet meer voorstellen. Een hormonenfestival, dat was het. De DJ's ( Richard Teske en later Theo Hooijmeijer) waren vaak ook nog zo coulant om na de La Bamba drie 'slownummers' (voorheen bekend als 'slijpen') te draaiden. Kon je lekker verder tongen, als het echt goed beviel. Prachtige herinneringen natuurlijk, daar niet van, maar ik kan dat nummer La Bamba echt niet meer horen. Een uitgemolken riedeltje.

Externe links

Bronnen