Middelburg Dronk

Epidaurus

 

Epidaurus

Damplein 21
Middelburg

 

Een Grieks-Joegoslavisch restaurant dat tussen 1983 en 1989 was gevestigd aan het Damplein 21 te Middelburg. De zaak was een voorloper van Brasserie Bleue en Classical Chambers.

Geschiedenis

1983
G. Molopodis

Na een grote verbouwing van het monument met de naam De Gouden Druyfftack in 1980 opent G. Molopodis Grieks-Joegoslavisch restaurant Epidaurus op 12 juni 1983 op het adres Damplein 21 in Middelburg. Molopodis was eerder eigenaar van Pizzeria Middelburg op hetzelfde plein in Middelburg. In 1989 wordt de zaak verkocht en komt Brasserie Bleue in het pand. Die zaak wordt in 1995 weer opgevolgd door Classical Chambers, maar vanaf 1999 verdwijnt de horecafunctie en wordt het monument weer een woonhuis.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Epidaurus/fotos


Naamgeving

De naam Epidaurus verwijst naar de gelijknamige stad uit de oudheid aan de oostkust van Argolis.

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Leontien van den Berg over Antiquariaat Merlijn, voorloper van Epidaurus

Van Facebook, 29 januari 2017:

Mooi toch hoe berichten op Facebook soms tot nieuwe beelden en informatie leiden! Eerder deze week plaatste ik hier een foto van het pand van Classical Chambers op Damplein 21-23. In reactie daarop stuurde Leontien van den Berg mij een aantal foto's uit de tijd dat haar vader in het pand zat, met zijn antiquariaat Merlijn, van 1978 tot 1983. In die periode werd nummer 21 net helemaal gerestaureerd.

Ze rept onder meer over schilderijen op de muur, die later verdwenen jaren, en jawel: als je in de Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zoekt kom je inderdaad beelden tegen van de renovatie én van de bewuste schilderijen. Zou iemand die later hebben verpatst? Leuk om te lezen wat vader Frans allemaal deed. Ook in de Krantenbank Zeeland is daar nog van alles over te vinden. Mooie tentoonstellingen, maar ook muziekoptredens, bijvoorbeeld. Ben ook wel benieuwd naar de vroege geschiedenis van die twee panden, de Druiftak en St. Jacob, maar dat is wat lastig zoeken. Voor 1977 was dat immers nog de Lange Giststraat, maar welk nummer dan precies? F 177? Daar ga ik later nog wel eens voor zitten. Dit schreef Leontien:

"Van 1978 tot 1983 had mijn vader Frans van den Berg het antiquariaat "Merlijn" aan het Damplein in Middelburg. Wij kwamen uit Hulst, waar hij al een tijdje een antiquariaat aan huis had. Eerst kocht hij nr. 23. Dat was een pension voor zeevarenden geweest. In één van de achterkamers kwamen achter het behang nog mooie schilderijen tevoorschijn met landschappen en schaapjes. Ben nog een keer wezen kijken toen het Grieks restaurant erin zat, maar die schilderijen waren verdwenen... Nr . 21 kocht mijn vader er later bij. Het was een bouwval en moest onder Monumentenzorg worden opgeknapt. Maar dan had je ook wat. Hij breidde de zaak uit met een galerij, uitgeverij en er werden veilingen gehouden. Ik zou bij hem in de zaak komen, maar helaas werd hij ziek en ging de zaak op de fles."

Externe links

Bronnen