Middelburg Dronk

GLAM Café

 

GLAM Café

Lange Noordstraat 52
4331 CE Middelburg

0118-612280
info@coczeeland.nl
Website
Facebook

 

Het COC Café was tot juni 2017 het enige homo- en lesbocafé in de regio Zeeland. Het was te vinden aan de Lange Noordstraat 52 in Middelburg. De zaak was een opvolger van Goudwaard en De Pruttelpot.

Geschiedenis

2014
C.O.C. Zeeland

Na een verbouwing van een maand heropent COC Zeeland het voormalige café Goudwaard onder de nieuwe naam GLAM Café. Het café was begin jaren '90 gevestigd aan de Eigenhaardstraat 2. De naam was toen Eigenhaard. Zie de vergunningsaanvraag uit 1990. Het café zat samen met de buurtvereniging Eigenhaard in 1 pand. In november 1995 blokkerden buurtbewoners het pand aangezien men te veel hinder ondervond van het uitgaanspubliek. Het COC is op zoek gegaan naar een nieuwe locatie, met hulp van de gemeente is toen de huidige lokatie gevonden en sinds 30 april 1996 is het café open gegaan op de nieuwe lokatie. In juni 2017 wordt bekend dat het GLAM Café zal worden gesloten.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op GLAM/fotos.


Naamgeving

Tot november 1995 zat het COC samen met buurtvereniging Eigenhaard in een pand in de Eigenhaardstraat. Doordat buurtbewoners te veel hinder ondervonden van het uitgaanspubliek moest het COC daar vertrekken en is op 30 april 1996 de huidige lokatie open gegaan. Het spreekwoord Eigen haard is goud waard stond model voor de nieuwe naam, eerst was het verenigingsgebouw Eigenhaard en bij de opening in de Lange Noordstraat werd de naam dus Goudwaard. In 2007 is het café een maand gesloten geweest i.v.m. een verbouwing. Aangezien de naam Goudwaard niet veel werd gebruikt, maar bezoekers vooral spraken over het COC-café werd de naam weggehaald en wert het café sinds de verbouwing COC-café genoemd. De vergunningen liepen echter nog wel op de naam Goudwaard, dus de naam was niet helemaal verloren gegaan.

Bijzonderheden

  • Goudwaard krijgt in 2014 een nieuwe naam. Het publiek werd al in 2011 opgeroepen mee te denken
  • Het COC-café draait geheel op vrijwilligers die zich zo inzetten om het enige café speciaal gericht op holebi's open te houden. Het café is open op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond. Een misverstand is dat het café niet voor hetero's bestemd is, deze zijn net als iedereen van harte welkom.
  • Het pand aan de Lange Noordstraat in Middelburg is ooit aangekocht door de Krijger-Zuiderwijkstichting en was bij aankoop een lunchroom/koffiehuis genaamd de Pruttelpot. De Krijger-Zuiderwijkstichting is de eigenaar van het pand en het COC huurt het pand van deze Stichting. De heren Krijger en Zuiderwijk hebben een legaat geschonken aan het COC. Zonder deze financiële injectie had het COC niet meer kunnen bestaan in Zeeland.

Mooie verhalen

Externe Links

Bronnen