Middelburg Dronk

Gravensteen

 

Gravensteen

Nieuwe Burg 17
4331 AG Middelburg

 

Een bijzonder soort herberg die van 1449 tot 1827 gevestigd was aan waar nu ongeveer de Nieuwe Burg (een opvolger van de Lange Burg) in Middelburg is.

Geschiedenis

1449
Gemeente Middelburg

"Op den 30 november 1416 waren de burgemeester en eenige schepenen in den steen (de gevangenis) ten eten met de yene voijsen die aldaar bekommerd waren; wellicht Genua" - aldus de stadsrekening van Middelburg. De stadsrekening van 1651 meldt het volgende: "Aan den Cipier Marten Steuyts werd 31 pond Vlaams en 19 groten betaald over 't gene by eenighe militaire officieren van den Hertogh van Loiraine is verteert." Het verhaal Ter herinnering, bevindingsweg en gevangenschap van Cornelis de Korte vertelt hoe De Korte op 6 november 1778 bij het 't Wafeltje, op het grondgebied van de gemeente Grijpskerke, wordt opgewacht door de Baljuw van Middelburg. Deze begeleidt hem tot binnen de Seispoort, waar De Korte gearresteerd wordt naar aanleiding van de invoering van de nieuwe Psalmen. De Korte wordt overgebracht naar 's Gravensteen aan de Nieuwe Burg (zie pag. 11 en verder). Het Gravensteen is, hoewel een gevangenis, net als het Tuchthuis tevens een soort herberg - De Korte moet er kostgeld betalen en vlak voor zijn vrijlating op 19 april 1779 biedt de cipier ten afscheid zelfs een fles wijn aan die ter plaatse soldaat wordt gemaakt. Het Gravensteen werd gebouwd in 1527 en 3 eeuwen later afgebroken in 1827.

Foto's


Naamgeving

Eigenaars

Gemeente Middelburg

Bijzonderheden

  • Jan Jongepier en Tanneken Stockmans gaan op 23 januari 1732 in ondertrouw in 's Gravensteen (zeeuwengezocht [1]) - het is niet bekend wie er van de twee vast zat.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Nieuwe Burg Middelburg.

Externe links

Bronnen

  • Afbeelding: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • Krantenknipsel: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • Stadsrekeningen van Middelburg 1365-1449 en 1550-1600 H.M. Kesteloo