Middelburg Dronk

Haagsch Bierhuis

SNC00039.jpg
Algemeen
Soort Cafe
Eigenaar F.J. Schijf
Adres Langevielebolwerk
Links
Tijdlijn
Periode 1890-1900
Gebied
Zie ook Langevielebolwerk

Bierhuis aan het Langevielebolwerk Q 270a te Middelburg. In de concordantie komt Q 270a niet voor, doch Q 270 is vernummerd tot Walensingel. Bijgaande foto is het pand waar het Haagsch Bierhuis gevestigd was - het ligt, conform de beschrijving in de openingsadvertentie, bij den molen.

Geschiedenis

1893
F.J. Schijf

Frederik Jacobus Schijf (zeeuwengezocht [1]) had van 1893 tot 1895, een bierhuis op het adres en vocht tevergeefs een strijd uit met de gemeente om een tweede uitgang aan het huis te kunnen maken, wellicht heeft hij het pand toen uit frustratie aan Junge verkocht.

1895
J. Junge

Op donderdag 9 mei 1895 opent J. Junge zijn café het Haagsch Bierhuis op het Langeviele Bolwerk Q 270a bij den molen. Junge, aldus leert men uit het hoogst informatieve en leerzame Hop en gerst veredeld van Eric Hageman en Toon Franken, was hoofdagent van de Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij. Het merkwaardige gegeven dat hij adverteerde met de toevoeging zonder damesbediening schrijven Hageman en Franken toe aan het feit dat Junge wellicht een 'braaf imago' zocht.

1903
Kornelis Adriaanse

In de Middelburgsche Courant van 1 januari 1904 wordt gemeld dat bierhuishouder Kornelis Adriaanse, wonende te Middelburg d.d. 30 december 1903 is verklaard in staat van faillissement. De site zeeuwengezocht maakt dat jaar melding van een gefailleerde Kornelis Adriaanse in Middelburg - het beroep van de gefailleerde is molenaar (zeeuwengezocht [2]). Wellicht baatte Adriaanse naast de molen tevens het Haagsch Bierhuis uit - het faillissement werd op 6 januari 1904 opgeheven, maar het is niet bekend hoelang het Haagsch Bierhuis nog heeft bestaan.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Haagsch Bierhuis/fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Langevielebolwerk Q 270a Middelburg

Externe links

Bronnen

  • Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • Foto: collectie Rob van Hese