Middelburg Dronk

Hart van Middelburg

 

Hart van Middelburg

Zusterstraat 20
4331 KJ Middelburg

0118-643697
Website
Facebook

 

Het Hart van Middelburg, gevestigd Zusterstraat 20 van 1998 tot heden, is een bruin café waar veel Nederlandstalige muziek wordt gedraaid en waar voetbal een even grote rol speelt als biljarten, het kaartspel, darts en meezingavonden. De zaak is een opvolger van Alassio en Palladium-bar.

Geschiedenis

1998
Jimmy Saya en Rene van Hilst

Het Hart is een opvolger van het roemruchte Alassio, dat in de jaren '60 werd geopend door A. de Pree. De huidige eigenaar, Jim Saya verbouwde en opende de zaak in 1998; in eerste instantie samen met Rene van Hilst - Van Hilst vertrok in 2001 naar De Groene Papagaay. De zaak wordt door een gemengd publiek bezocht maar heeft ook een grote groep vaste klanten. In 2006 werd de zaak ter overname aangeboden, maar voor zover bekend is zaak nog niet van eigenaar veranderd.

2001
E. van den Berge

Vanaf 2001 zet Saya de zaak alleen voort, maar Eric van den Berge pacht de zaak 2001 tot ongeveer 2006.

2006
Jimmy Saya

Vanaf 2006 draait Jimmy de zaak weer zelf. Eind 2016 staat het café te koop omdat Jim kampt met gezondheidsproblemen.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Hart_van_Middelburg/fotos.

Bijzonderheden

  • In december 2014 wordt Jimmy Saya de nieuwe uitbater van Kanaalzicht oftewel de Reutel.

(oud-)medewerkers

  • Eric van der Berge (oud-eigenaar), Els van der Berge, Thijs van der Berge (nu mede-eigenaar van de Heeren van Holland), Peter Vader, Stefan van Rossum

Mooie verhalen

Het kloppend Hart van Middelburg (Rob 23 december 2015)

Ik kom eigenlijk al sinds mijn kinderjaren in Middelburgse kroegen. Niet zo gek natuurlijk wanneer je boven café Juliana aan de Markt bent geboren – de kat op het spek en dorst in de genen. Bij bar Alassio in de Zusterstraat was ik wellicht de jongste stamgast ooit. De zaak was van mijn vaders vriend Adrie de Pree en op onze zomervakanties naar de Italiaanse bloemenrivièra werden altijd parafernalia van Alassio en San Remo meegetorst. Die vaantjes en affiches brachten sfeer in Alassio en de San Remo Bar op de Pottenmarkt; nu de Herberg van Bob en Maite.

Als kind was ik kind aan huis bij de familie De Pree; ik was bevriend met zoon Ad en we hebben vele verjaardagen samen gevierd. Aan de Markt bij ons of bij oom Adrie en tante Fien in de Zusterstraat. Natuurlijk waren oudere zoon Ronnie en dochter Jeannette ook altijd van de partij. Jeannette stond later nog een periode in Old Dutch aan de Pottenmarkt – nu zit daar De Zaak van Cap en Grace. Eind jaren ’60 neemt Ronnie de Pree de zaak over van zijn vader en een jaar geleden interviewde ik hem voor Middelburg Dronk. Onze gedeelde jeugd passeerde de revue en er werd een baaierd aan herinneringen opgehaald. Ronnie vertelde dat hij in 1998 door iemand werd benaderd die kopers voor Alassio had. Er werd een afspraak gemaakt en hij verkocht zijn zaak aan Rene van Hilst en Jimmy Saya, beide werknemers van het Trefcentrum aan de Pottenbakkerssingel.

Rene en Jimmy verbouwen de zaak grondig en dopen hem het Hart van Middelburg. Drie jaar later opent Rene de Groene Papagaay aan de Langeviele en staat Jimmy er alleen voor. Niet voor lang echter, want korte tijd later pacht Eric van den Berge de zaak. Eric kun je in de zomermaanden schilderen op het terras van de Heeren van Holland aan de Vlasmarkt dat uitgebaat wordt door zijn zoon Thijs. Rond 2006 neemt Jimmy het heft weer in handen en klopt het Hart van Middelburg als nooit tevoren. Er wordt gebiljart, gekaart, gefeest en gezongen dat het een oordeel heeft. Periodiek zingt men tijdens de zogenaamde Liederentafel en dan kun je over de koppen lopen. Uit volle borst komen het meisje uit de polder en het kleine café aan de haven voorbij. Gelukkig is het Hart wat ruimer bemeten en schallen de evergreens van weleer unisono en a capella door de Zusterstraat. Ik ben er ook weleens geweest, en mijn hart sprong ruimhartig open op de tonen van Een beetje verliefd. In 2012 wordt Niels Ribbers de rechterhand van Jimmy en dat is hij tot op de dag van vandaag – Niels was eerder mede-eigenaar van de Heeren van Holland.

Op 4 december vierde Jimmy zijn 60-jarige verjaardag en was het groot feest in het Hart. De foto’s van Ricardo Kievit op de Facebook-pagina van het Hart van Middelburg laten zien dat Jimmy veel vrienden en vriendinnen heeft opgedaan in zijn horecacarrière. Het Hart klopt volop, verbroedert en verzustert – zo zal het altijd zijn.

Tandje bij

Eric van der Berge was aan het werk op een drukke zaterdagavond en er was een gast die de hele tijd " tandje bij" riep omdat hij de muziek te zacht vond staan. Nadat die gast het wéér had geroepen was Eric het het beu en hij pakte zijn kunstgebit en legde die naast de gast op de bar en zei: "hier heb je tandje bij!"

Externe links

Bronnen