Middelburg Dronk

Herberg Gortstraat

 

Herberg Gortstraat

Gortstraat
Middelburg

 

Een herberg/logement die tussen 1812 en 1822 was gelegen aan de Korte Gortstraat I 350 te Middelburg - wellicht een opvolger van De Gouden Poort.

Geschiedenis

{{eigenaar | jaar=1812 | naam=P.Maks | tekst=Pieter Maks kocht in 1795 van Johan Andriessen een pand aan de Korte Gortstraat voor de som van 575 Belgische ponden (zeeuwengezocht [1]). Wellicht begon hij toen een herberg in het pand, maar gegevens hierover ontbreken. Pas in 1812 staat Maks op het adres Korte Gortstraat I 350 geregistreerd als caféhouder en later afwisselend als herbergier en logementhouder. De feiten op de site zeeuwengezocht suggereren dat Maks een soort navolger van Blauwbaard was. Er kwamen achtereenvolgens drie van zijn echtgenotes te overlijden, te weten Johanna Maria Smith (1805), Catharina van Engelen (1808) en Catharina Romaal (1814). Catharina Romaal overleed op 1 januari 1814 en nog in september datzelfde jaar trad Maks in het huwelijk met Johanna Snijders. Johanna Snijders schenkt hem in 1816 een zoon en nogmaals in 1821 - Maks is dan 60 jaar - doch deze tweede zoon overlijdt twee maanden later. Pieter Maks zet zijn herberg in januari 1822 te koop en overlijdt later dat jaar op de leeftijd van 62 jaar.

Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

  • De Korte Gortstraat verbond voor de oorlog de Markt met de Lange Gortstraat, de huidige Gortststraat. De noordzijde van de toenmalige Korte Gortstraat is nu de gevelwand van het Plein 1940 die tussen de Pottenmarkt en de Korte Geere ligt. Aan de zuidzijde van de Korte Gortstraat (op nr. I 351) lag het Huys van Domburch, op de hoek met de Markt - de Herberg Gortstraat zat in het pand ernaast.
  • Pieter Maks had eerder een herberg in de Sint Sebastiaanstraat.

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen