Middelburg Dronk

Het Gorinchemse Veerhuis

Links Het (Oude) Gorinchemse Veerhuis hoek Dam en Schuitvlotstraat, ca. 1875.JPG
Algemeen
Soort Hotel
Eigenaar J.E. Cikardie
Adres Dam N 1
Links
Tijdlijn
Periode 1830-1840
Opvolger(s) Cikardie
Gebied
Zie ook Dam

Herberg eerst aan de Dam N 1 (later vernummerd tot 81) en later aan de Dam G 110 te Middelburg.

Geschiedenis

1833
J.E. Cikardie

In 1827 treedt Jan (J.E.) Cikardie in het huwelijk met de veel oudere Baaltje van der Os. Zij baat het speelhuis De Gouden Kan uit en Jan werkt er als kastelein. Wanneer Baaltje in 1833 overlijdt wordt hij logementhouder op het adres Dam N 1 - het logement krijgt de naam 'Het Gorinchemse Veerhuis'. Jan hertrouwt met Johanna Vos, een 20-jarige wees uit Zierikzee, en samen bestieren ze het logement. In 1852 verhuizen ze naar de Dam G 110 - dat hadden ze bijna te voet kunnen doen, want in die tijd lag de Dambrug er nog die Dam en Dwarskaai met elkaar verbond. Het logement blijft nog enige tijd dezelfde naam houden, maar heet in 1858 Het Rotterdamsche Veerhuis. Tenslotte krijgt het pand de naam hotel Cikardie - Cikardie zat eerder in speelhuis De Gouden Kan.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Het Gorinchemse Veerhuis/fotos.


Naamgeving

Werd ook wel Het Gorinchemse Koffijhuis of Het Gorkumse Veerhuis genoemd - wellicht vertrok de veerdienst naar Gorinchem vanaf die plaats voordat het dok werd aangelegd.

Bijzonderheden

Wanneer Cikardie in 1852 zijn herberg van Dam noordzijde naar Dam zuidzijde verplaatst, verhuurt hij het pand op de Dam noordzijde aan P.J. Maatman die de herberg onder de naam Het Oude Gorinchemse Veerhuis nog enige tijd voortzet.

Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Dam 81 Middelburg

Externe links

Bronnen