Middelburg Dronk

Het Gouden Schoenke

 

Het Gouden Schoenke

Gravenstraat 82
4331 KP Middelburg

 

Herberg die van ca. 1590 tot 1600 gevestigd was aan de Gravenstraat I 311 (later vernummerd tot 82) te Middelburg - een voorloper van Turks restaurant Lara.

Geschiedenis

1596

Het boekje Het Smedegilde van Middelburg en zijn penning geeft aan dat het Smedegilde van Middelburg niet over een gildehuis beschikte en daarom in een herberg bijeen kwam. Omstreeks 1596 was dat o.a. in herberg Het Gouden Schoenke in de Gravenstraat I 248 of I 311. Het is bijna zeker dat het om Gravenstraat I 311 gaat, aangezien op het adres Gravenstraat I 313 herberg Den Ouden Witten Leeuw was gevestigd in een pand dat de naam De Goude Laarse droeg - verdere gegevens ontbreken.


Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

Op 24 maart 1506 wordt een transportbrief opgemaakt waarin het Augustijnenklooster een huis en hofstede aan de Gravenstraat verkoopt aan bierwerker Pieter Clarijsz.. Misschien begon bierbrouwer Clarijsz. wel een herberg, dat gebeurde wel meer in die tijd, in de Gravenstraat om zijn producten direct af te zetten. Dat zou dan eventueel herberg Het Gouden Schoenke kunnen zijn geweest, maar het blijft jammer genoeg gissen.


Mooie verhalen

Adres en contactgevens

Gravenstraat I 311 (later vernummerd tot 82) Middelburg.

Externe links

Bronnen