Middelburg Dronk

Het Koper Galjoen

Wijnfles Het Koper Galjoen.jpg
Algemeen
Soort Restaurant
Eigenaar Robby van den IJssel
Adres Damplein 20-24
Links
Tijdlijn
Periode 1970-1980
Voorganger(s) De Cluse
Opvolger(s) Bloesbak
Gebied
Zie ook Damplein

Taveerne aan het Damplein 20-24 te Middelburg - voorloper van Bloesbak en Rock Desert.


Geschiedenis

1979
Robby van den IJssel

Het pand was voor het ontstaan van Het Koper Galjoen in gebruik als wasserette, onderdeel van Wasserij Zeeland aan het Molenwater. Een onherstelbaar defect aan de grote ketel betekende het einde van de wasserij en het begin van Het Koper Galjoen. Na onderhandeling werd in samenwerking met Brouwerij Stella Artois het pand verbouwd door de nieuwe eigenaar, Robby van den IJssel, met behulp van (schoonvader) timmerbedrijf Piet Walraven, afkomstig van Grijpskerke. Top-etaleur Ad de Werk leverde met materialen en adviezen een geweldige bijdrage aan het interieur, dat, zoals de naam doet vermoeden, gericht was op de binnenkant van een oud galjoen. In het taveerne kon je alles verwachten. Lekker eten, gemaakt door kok John Roelse, goede muziek en gezelligheid. Allerhande bezoekers voelden zich aangetrokken door de ontspannen sfeer. Het Koper Galjoen was als sponsor zeer actief in de sport, o.a. voetbal (met eigen elftal), volleybal en rallycross. Bekend en geliefd waren ook de vaste 'ouwe stijl'Jazz-avonden met Ed de Poorter als vaste muzikant. In 1984 vertrekt Van den Ijssel naar De Abdij (1) en vestigt de Bloesbak zich in het pand.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op: Het_Koper_Galjoen/fotos.


Naamgeving

De naam Het Koper Galjoen ontstond vanuit de gedachte aan het VOC verleden van Middelburg en het nabijgelegen Middelburgse Dok en verwijst naar de schepen die koper vervoerden. (Dus niet naar een galjoen van koper gemaakt!)

Eigenaars

Robby van den IJssel en zijn vrouw Willy Walraven, eerder ook eigenaar van Amigo-bar (Robby) in de Reigerstraat en Don Quichotte, een nachtclub op hetzelfde plein. Robby van den IJssel werd later eigenaar van Restaurant/Koffiehuis De Abdij (1984-2001), een zaak met terras op het Abdijplein, en nog later (2001-2011) uitbater van de Horeca Domburgsche Golfclub.

oud-medewerkers

Karl
Hans Haarbosch Leny Brandes Nora Soentjens Frans de Leeuw (hoofd algemene dienst) John Roelse (chefkok)

Bijzonderheden

Het pand Damplein 22 had vroeger, voor de noordzijde van de Korte Delft moest wijken voor van de aanleg van het Damplein, Korte Delft G 11 als adres. In dat pand zat begin 1896 de slagerij van Cornelis Huibregtsen die in maart van dat jaar vertrok en een bierhuis opende aan het Hofplein.

Mooie verhalen

Traditioneel werd de dagafsluiting verzorgd door Jan Rien Slinger (Bijou Lederwaren en nu Het Goese Lederwarenhuis)op de piano met "U zij de Glorie".

Adres en contactgevens

Damplein 20-22 Middelburg

Externe links

Bronnen

  • Foto's: Collectie Rebecca van den IJssel.