Middelburg Dronk

Het Moriaanshoofd

 

Het Moriaanshoofd

Kinderdijk 32
Middelburg

 

Een herberg die van 1847 tot 1849 was gelegen aan de Kinderdijk P 99 (later vernummerd tot 32) in Middelburg. Het vroegere pand bestaat nog steeds, maar is in 1979 verbouwd en opgedeeld in appartementen en draagt nu de naam Het Moriaanshoofd.

Geschiedenis

1847
L. de Zeeuw

Leendert de Zeeuw staat al in 1819 geregistreerd op het adres Kinderdijk P 99 te Middelburg - hij is dan schipper. Later staat hij ook nog geregistreerd als koopman, en vanaf 1847 als herbergier en logementhouder. De Zeeuw overlijdt in 1849 op 82-jarige leeftijd - hij was de vader van P. de Zeeuw (Royal en De Zeeuw) en de grootvader van E. de Zeeuw (Royal en De Zeeuw) en J.B. de Zeeuw (Belge, L'Union d'Or en Het Wapen van Middelburg). L. de Zeeuw (1847-1849) - zat in dezelfde periode ook in De Groote Oranjeboom

Foto's


Naamgeving

Aangezien de naam van de herberg vooralsnog ontbreekt, is gekozen voor de naam die het pand draagt, doch wellicht heeft de herberg die naam toch gedragen aangezien het pand rechts ernaast de naam De Moriaan draagt.

Bijzonderheden

  • Op de gevel van het pand is de afbeelding van een zogenaamd Moriaans hoofd te zien, een afbeelding die men later ook vaak zag in de vorm van een uithangbord bij een drogisterij of apotheek. Er was in de 18de eeuw ook een herberg in de Teermagazijnstraat die de naam De Moriaan droeg.
  • Uit een foto uit 1980 blijkt dat rechts van het pand in 1980 ook een 'Zaal Moriaan' was gevestigd. Op de ramen de aanduiding 'Coffeeshop' en een affiche voor een disco

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen