Middelburg Dronk

De Moriaan

 

De Moriaan

Teerpakhuizenstraat
Middelburg

 

Een herberg die omstreeks 1784 was gevestigd in de Teerpakhuizenstraat (toen nog Teermagazijnstraat) P 29 te Middelburg. Het huisnummer werd later omgenummerd tot 30. De zaak was een opvolger van 't Oranje Boomtje en een voorloper van 't Moriaans Hoofd, De Groote Oranjeboom en Kanaal en Spoorzicht. De Teerpakhuizenstraat verdween, evenals de Winterstraat en het Vlissings Wagenplein, totaal na de aanleg van de Schroebrug en het tangent.

Geschiedenis

1784

In advertenties in de Middelburgsche Courant wordt herberg De Moriaan gesitueerd bij de Teerpakhuizen (zie rechtsboven), de Vlissingse Brug en de Vlissingse Poort en is dus gelegen aan de Teermagazijnstraat (later Teerpakhuizenstraat genoemd). In de zogenaamde lootjesboeken van het Onze Lieve Vrouwegasthuis komt een vermelding voor van herberg De Moriaan. Deze luidt dat Maria Vleeschhouwer, hebbende gediend als meid in De Moriaan aan de Vlissingse Brug, in december 1785 patiënt van het gasthuis is.

Foto's


Naamgeving

Wellicht verwijst de naam naar de locatie Teerpakhuizen en dan met name de kleur zwart van teer, aangezien het hoofd van een Moriaan (of Moor) vaak werd afgebeeld als een zwarte, vaak gapende man met een Oosterse tulband rond het hoofd gewikkeld - vroeger hing zo'n kop bijvoorbeeld aan de gevel van de voormalige drogisterij De Gaper aan de Lange Delft. Er was in de 19de eeuw trouwens ook een herberg genaamd Het Moriaanshoofd aan de Kinderdijk.

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen

Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek