Middelburg Dronk

Het Schip Middelburg

 

Het Schip Middelburg

Dam 77
Middelburg

 

Een logement dat omstreeks 1839 was gevestigd aan de Dam, noordzijde bij de Dambrug, N 3 (later vernummerd tot 77) te Middelburg. Het historische pand bestaat nog steeds en is in gebruik bij EstatePlan van Alex de Bakker.

Geschiedenis

1839
A.J. van der Hoeck

Een advertentie uit de Middelburgsche Courant van 3 december 1839 geeft aan dat A.J. van der Hoeck logement Het Schip Middelburg uitbaat op het adres Dam N 3. Wellicht gaat het hier om Anthonie Jeremias van der Hoeck. Die van der Hoeck had vermoedelijk eerst een zuurwinkel op de hoek van de Korte Delft en de Bellinkstraat in Middelburg (rond 1834), waarmee hij later verhuisde naar Dam 35. Weer later opende hij zijn logement in het pand dat nu aan Dam 77 ligt. Het logement had vermoedelijk de ingang aan de achterzijde, nu Pijpstraat 32 in Middelburg.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Het_Schip_Middelburg/fotos.


Naamgeving

Bijzonderheden

In het pand aan Dam 77 zat later ook nog een bakkerij. Voor Alex de Bakker was Rudi Outermans ook nog in het pand gevestigd, met bruidshuis Fiësta.

Mooie verhalen

Van Middelburg Dronk op Facebook, 16 augustus 2016:

Is het niet cool? We hadden lang geleden afgesproken met Alex de Bakker van EstatePlan op Dam 77 dat we eens langs zouden komen om het pand van het bedrijf, links naast Slagerij Brouwer, te bewonderen. Daar hadden we veel belangstelling voor, omdat we op Middelburgdronk.nl een logement hadden staan waar we nog bijna niets van wisten: het stond genoteerd als 'Het Schip'.

Een paar weken geleden zijn we op bezoek gegaan en ondanks het feit dat je eigenlijk niets meer ziet dat nog doet denken aan de tijd van het logement waren we toch onder de indruk. Het pand ademt aan alle kanten historie en Alex leidde ons graag rond. Zoals wel meer panden aan de Dam loopt het helemaal door tot aan de Pijpstraat. Er is daar, op nummer 32, ook een ingang. Daar is ook de opgang naar de bovenverdieping, vroeger mogelijk ook de opgang naar het logement. Maar helaas dus geen souvenirs uit de horecatijd, maar wel verhalen van Alex over het pand. Over het feit dat er ooit ook nog een bakkerij in het pand had gezeten en, kort voor EstatePlan, het bruidshuis van Rudi Outermans, Fiësta.

Een beetje snuffelend in de krantenbank kwamen wij kort voor de oorlog ook nog meubelwinkel Jongepier tegen, en in de jaren 70 de gebroeders Bergwerff. Door het bezoekje leerden we uiteindelijk toch nog het een en ander over het logement. Dat heette niet 'Het schip', maar 'Het schip Middelburg' . De uitbater, A.J. van der Hoeck zat er in ieder geval in 1839 in. Vermoedelijk had hij daarvoor een zuurwinkel (een soort voorloper van een conservenhandel) op de hoek van de Bellinkstraat en het Damplein (toen nog de Korte Delft). Met die winkel verhuisde hij in 1834 naar Dam 35. Hij trouwde in 1838 en begon mogelijk daarna met zijn logement. Tot wanneer hij het exploiteerde hebben we nog niet ontdekt.

Prachtig toch, zo'n geschiedenis? We zijn Alex zeer erkentelijk voor de gastvrijheid. Zo komen we nog eens ergens!

Externe links

Bronnen

Krantenknipsels: Delpher en Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek Foto's: Rob van Hese, Edwin Mijnsbergen