Middelburg Dronk

Het Swarte Trompet

 

Het Swarte Trompet

Rotterdamsekaai O 223
Middelburg

 

Herberg aan de Rotterdamsekaai O 223 te Middelburg.

Geschiedenis

1747
Pieter Vrijenberg

De Handschriftenverzameling 849-7 geeft op 13 mei 1747 het volgende aan: Pieter Vrijenberg wil vrijgildebroeder worden in de herberg Het Zwarte Trompet. Op de site zeeuwengezocht wordt gemeld dat Lauwerensius Vrijenberg, adres Rotterdamsekaai, op 10 november 1755 overleden is (zeeuwengezocht [1]) - verdere gegevens ontbreken.

Foto's


Naamgeving

In het onvolprezen boek over Middelburgse huisnamen d' Guld Waerelt van Ed de Graaff wordt het huis Het Swarte Trompet en het Princenjagt genoemd. Hij merkt hierbij op dat de trompet een aloud hulpmiddel was om van lof te getuigen. Ook werden panden vaak voorzien van voorstellingen van muzikanten - een poging om de potentiële klant te inviteren om deel te nemen aan het vermaak.

Bijzonderheden

In de namenlijst die M. Fokker in 1904 maakte, staat het pand Het Swarte Trompet en het Princenjagt met als adres Rotterdamsekaai O 223 - dat is op de hoek van de Nederstraat. Een intrigerend detail, want Het Princenjagt zit nu aan de overkant van de straat op de hoek van de Nederstraat en de Punt.

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen