Middelburg Dronk

Het Wapen van Leijden

 

Het Wapen van Leijden

Lange Delft
4331 LL Middelburg

 

Herberg aan de Lange Delft te Middelburg.

Geschiedenis

1576
Adriaen Jacobsz.

Het Kohier 100ste Penning huizen erven Middelburg 1576 meldt dat Adriaen Jacobsz. het pand St. Pieter in de Lange Delft huurt - Andries Jacobsz. - wellicht een familielid - is dat jaar eigenaar is van herberg De Gulden Ram die ook in de Lange Delft gevestigd is. Wellicht drijft Adriaen Jacobsz. ook een herberg in het pand, doch het blijft een aanname die mede gebaseerd is op de afbeelding hieronder - een tekening uit 1816 - die een herberg zou kunnen voorstellen.

1602
Guiljam Leliers

De kohieren van het schoorsteengeld 1602-1606 geven aan dat Guiljam Leliers eigenaar is van het pand dat dan de naam De Vijf Roemers draagt - een referentie aan de functie van herberg.

1756
Andries Nevejans en Pieter Adriaansen

Timmerman Pieter Adriaansen koopt op 1 oktober 1758 (zeeuwengezocht [1]) 't Waapen van Lijden voor 541 pond Vlaams, 13 schellingen en 4 penningen van [?] Nevians - deze laatste persoon zijn wellicht de erven van Andries Nevejans die op 13 april 1756 op het adres Lange Delft (zeeuwengezocht [2]). De veronderstelling dat Nevejans herbergier in Het Wapen van Leijden was is niet geheel uit de lucht gegrepen, aangezien familielid of voorvader Josephus Nevejans in 1673 herbergier in De Roode Leeuw was. Pieter Adriaansen verkoopt het pand in 1794 voor 520 pond Vlaams en vervolgens wordt het in 1805 per decreet voor 70 pond Vlaams verkocht. De eventuele horecafunctie vervalt, want L.W. Agelink begint een winkel voor ijzerwaren in het pand.

Foto's


Naamgeving

Het pand dat oorspronkelijk St. Pieter heette krijgt achtereenvolgens de namen De Vijf Roemers en Het Wapen van Leijden. Die laatste twee namen refereren beide aan een horecaconnectie - er is gekozen voor de naam Het Wapen van Leijden omdat er nog steeds horecazaken met deze naam bestaan.

Eigenaars

Adriaen Jacobsz. 1576 Guiljam Leliers 1602 Andries Nevejans 1756 Pieter Adriaansen 1758-1794

Bijzonderheden

De toenmalige eigenaresse van het pand, de wed. Van Benthem Jutting-van den Broecke, schenkt de houten voorgevel in 1888 aan het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen dat net het pand op de hoek van de Wagenaarstraat en Achter het Hofplein (nu notariskantoor De Zeeuwse Alliantie) heeft verworven - de gevel wordt aangebracht tegen een muur in de tuin aan de zijde van Achter het Hofplein en daar staat de gevel nog steeds.

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen