Middelburg Dronk

Hostellerie Kasteel Ter Hooge

 

Hostellerie Kasteel Ter Hooge

Koudekerkseweg 200
Middelburg

 

Kasteel Ter Hooge aan de Koudekerkseweg 200 in Middelburg deed tussen 1977 en 1979 dienst als Hostellerie.

Geschiedenis

1977
L. van Ham en L. van Lammeren

Het huidige kasteel Ter Hooge werd gebouwd in 1759 - het kwam in de plaats van het oude, in verval geraakte kasteel dat in 1751 op last van Jan van Borssele afgebroken werd. De laatste bewoner van het huidige Ter Hooge was R.W. Graaf van Lynden, die het landgoed rond 1950 verliet. Onder beheer van de Stichting Rust- en Verpleeghuizen Walcheren heeft Ter Hooge 25 jaar lang dienst gedaan als verpleeghuis. De Lynden-Ter Hooge-stichting verhuurde het kasteel vervolgens aan een familie die het als 'centrum voor bejaarde, gefortuneerde lieden van edelen bloede' (citaat Encyclopedie van Zeeland) wilde exploiteren. Dit initiatief mislukte, evenals een poging Ter Hooge dienst te laten doen als congrescentrum. In 1977 verhuurt de stichting het kasteel aan de eigenaren van Grand Hotel Britannia uit Vlissingen, die de 'dependance' de naam van Hostellerie Kasteel Ter Hooge geven - de hostellerie heeft maar twee jaar bestaan. L. van Ham was de exploitant tot 1979, Lex en Ineke van Lammeren vanaf april 1979.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Hostellerie_Ter_Hooge/fotos.


Naamgeving

Men vermoedt dat het kasteel zijn naam te danken heeft aan het geslacht Van der Hooge, dat het kasteel wellicht in de eerste helft van de veertiende eeuw bewoond heeft.

Bijzonderheden

Ter Hooge sinds 1871 in bezit is van de familie van Lynden. Aanvankelijk Arnold baron van Lynden, vervolgens Willem graaf van Lynden en sinds 1953 ondergebracht in de familiestichting Lynden Ter Hooge. Het familiebestuur bestuurt en beheert de 60 ha landgoed, waarvan 25 ha bos en 35 ha landerijen. Het landgoed wordt bewoond door verschillende takken van de familie van Lynden.

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen