Middelburg Dronk

Il Pranzo

 

Il Pranzo

Lange Delft 125
4331AM Middelburg

06 28935576
Facebook

 

Een Italiaanse lunchroom aan de Lange Delft 125 te Middelburg. De zaak is een opvolger van ijssalon A Domani, die in 2012 verhuisde naar de Markt in Middelburg

Geschiedenis

2015
Gaetano Di Colandrea

Op dinsdag 20 januari 2015 opent Gaetano Di Colandrea de Italiaanse Lunchroom Il Pranzo aan de Lange Delft 125 in Middelburg. Gaetano is ook eigenaar van pizzeria Mamma Mia in het winkelcentrum Dauwendaele in Middelburg. Il Pranzo wordt uitgebaat door dochter Giorgia.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Il_Pranzo/fotos.


Naamgeving

Il Pranzo betekent in het Italiaans de lunch of "de maaltijd".

Bijzonderheden

Mooie verhalen

Il bello ci salvera!

Van de pagina 'Wij zijn De Stad':

"Afgelopen weekend lazen we dat op 20 januari de nieuwe Italiaanse lunchroom Il Pranzo zou worden geopend. We namen ons toen voor er nog diezelfde dag een kijkje te gaan nemen. Het is tenslotte altijd leuk om kennis te maken met nieuwe ondernemers in de stad, om te zien en te horen wat de plannen zijn. Wie hielden ons nog aan ons voornemen ook. Gisteren wipten we even binnen…

De exploitante, Giorgia Di Colandrea, ontving ons allerhartelijkst. Ze kende Wij zijn De Stad al, en ze vertelde dat ze het een leuk initiatief vindt. Ze nam daarom graag de tijd om ons rond te leiden en haar verhaal te doen. Allereerst legde ze uit dat de familie Di Colandrea geen startende ondernemers zijn. Vader Gaetano heeft al sinds 2007 een pizzeria in Winkelcentrum Dauwendaele en staat zijn dochter ook bij in de nieuwe zaak. Gaetano was er zelf ook en liet zien wat er allemaal verbouwd is aan het pand aan Lange Delft 125. Dat bleek behoorlijk wat te zijn. Oude panden knappen nu eenmaal niet op van een paar jaar leegstand.

Het pand is te klein om te kunnen fungeren als een volwaardige pizzeria, vandaar dat de familie koos voor het concept van een lunchroom. Maar dan wel een échte Italiaanse. Bij Il Pranzo (dat ‘de lunch’ of ‘de maaltijd’ betekent) kun je bijvoorbeeld terecht voor panini’s, pasta en ciabatta’s, maar ook voor koffie zoals wij die niet kennen in Nederland. Superklein en supersterk, zoals de Napolitanen die zelf ook maken en drinken. Giorgia stond erop dat we een kopje zouden proberen.

Wow. We waren meteen wakker. Het is in dat verband wel goed om te weten dat Il Pranzo al om negen uur s’morgens open gaat en dat je zo’n bakje dan ook ‘op z’n Italiaans’ kunt nuttigen. Staand aan de bar. Iedereen die wel eens een bezoek aan Napels, Rome of een andere stad heeft gebracht weet dan vast wel wat we bedoelen. Aanvankelijk ziet het er wat gejaagd uit, maar in Italië léven mensen voor koffie. Ze genieten er met volle teugen van. Nou vooruit, met een of twee teugen dan toch.

De bovenverdieping wordt voorlopig vooral gebruikt als opslagruimte. Daar was verder dus niet veel te zien, maar we vonden het toch leuk dat we er even mochten kijken van Giorgia. Je hebt er prachtig zicht op de Lange Jan en, aan de voorkant, op de kerk met dat schattige kleine pandje ernaast. Van een bordje aan de muur leerden we dat het pand ook veel historie heeft. Rond 1650 was op deze locatie een steegje gevestigd. Het hout van de deurpost van de buren van toen is nog zichtbaar in de zaak, buitengewoon! Dat zoeken we binnenkort nog eens een keer op!

Terwijl ze een masker liet zien vertelde Giorgia ons ook nog een prachtig verhaal over het logo van Il Pranzo, dat het personage Pulcinella verbeeldt; een creatieve optimist die symbool staat voor Napels, de stad waar de familie Di Colandrea vandaan komt. Daar kun je meer over lezen in de menukaart. Of op Wikipedia natuurlijk: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pulcinella_(personage)

Kort samengevat: Il Pranzo is een kleine, maar mooie en gastvrije zaak, waar je gewoon zelf eens wat moet gaan eten en drinken. Check de foto’s en oordeel zelf. Wij wensen Giorgia en de rest van de familie heel veel succes. En omdat het de enige Italiaanse spreuk is die we kennen roepen we dan maar: Il bello ci salvera!"

Externe links

Bronnen