Middelburg Dronk

In de Verwachting

 

In de Verwachting

Van Cittersstraat 51
4331KV Sint Laurens

 

Een café annex kruidenierswinkel aan de Van Cittersstraat 51 (was Dorpsstraat) te Sint Laurens .

Geschiedenis

1881
Antheunis van den Broeke

In 1881, maar wellicht eerder, heeft Antheunis van den Broeke een café in een pand wat nu als adres Van Cittersstraat 12 in Sint Laurens heeft. Er hangt een uithangbord boven de deur met de tekst In de Verwachting verkoopt men hier wijn en bier en kruidenierswaren en uit onderstaande Verlof A-aanvraag blijkt dat hij per 1 mei 1881 al sterkedrank verkocht. Het is opmerkelijk dat de vergunning, op verzoek van Van den Broeke, voor 7 dagen per week geldt, terwijl hij ouderling van de gereformeerde gemeente is. Uit een ambtelijke brief van de burgemeester van Sint Laurens aan gedeputeerde staten blijkt dat het café in 1886 wordt gesloten. De winkel blijft open en de voormalige gelagkamer doet vanaf dan vaak dienst als vergaderruimte van de kerkenraad van de gereformeerde gemeente - Van den Broeke staat in 1886 geregistreerd als winkelier (zeeuwengezocht [1]).

Foto's


Naamgeving

Bijzonderheden

  • De vergunningaanvraag geeft aan dat Van den Broeke over de periode 1 mei 1881-1 mei 1882 een debiet heeft gehad van 30 liter en aangezien hij 30 gulden moest betalen voor de vergunning zal het geen vetpot zijn geweest.
  • Op de foto rechtsboven staat kleinzoon Jan van den Broeke met zijn gezin.
  • Het pand waar In de Verwachting was gevestigd werd in 1936 afgebroken en er kwam een nieuwe winkel annex woonhuis voor in de plaats. In In 't woeden aller tijden is nooit het lied verstomd (zie Bronnen) wordt aangeven dat Marcus de Regt in 1989 de eigenaar van het pand is - thans zetelt levensmiddelen De Regt op het adres Van Cittersstraat 49-51.

Mooie verhalen

Externe links

Bronnen

  • Foto's: Beeldbank Zeeuws Archief
  • Sint Laurens in vroeger tijden deel 1, L.J. Riemens, samenstelling Rens Riemens (Deboektant, Oostvoorne 1997)
  • In 't woeden aller tijden is nooit het lied verstomd, Kerkenraad Gereformeerde Gemeente Sint Laurens (Provoost, Middelburg 1989)